fbpx
logo

GLYFADA BRANCH:
KALAMON 3, GLYFADA 166 75
YMITO BRANCH:
NYMFAIOY 4, YMITOS, 17237

Call center: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright AKADIMIA
 

Acquaintance with plants and their natural methods of cultivation

Life on planet earth is supported by plants. These silent friends of us, remain, for the most, the “great stranger”. Maybe this is the reason that they have been so abused by humanity, along with the environment!

Whoever is interested in the quality of plant foods or remedies, must hark at this silent world. Organic farming opts for gentle, natural methods of nourishing and protecting the plants. These methods come from tradition and science.

Biodynamic farming approaches more the ancient civilizations and uses the energetic keys of ancient Greek philosophy, as well as the universal influences (from the moon, the planets and the constellations). With Homeodynamics, which is a development of Biodynamic farming, and contains elements of homeopathy, we can activate specific functions. We can also counter some meteorological problems, like the extreme climatic phenomena (hoarfrost, sweltering heat, water famine) or pollution (chemical or electromagnetic).

Harmonizing the system plant-soil-universe, we enhance the quality of lives and of the plants. Thus, we can have access to foods and remedies that support humans in all dimensions: physical, emotional and spiritual.

This seminar is recommended for all those who are interested in plants, in farming and in the way plants are related to the human health.

Curriculum

  • Plant as an entity between heaven and earth. 4 elements and their transformation in plants.
  • Quality of organic foods and human health. Certification and safety of organic products.
  • Fertility. Rationale, methods and materials used in organic and biodynamic farming (acquaintance with plants and natural fertilizers)
  • Phytoprotection. Plant health with natural, organic and energetic methods
  • Cultivation of perennial plants (olive tree, vineyard, fructiferous trees)
  • Schools of non-chemical farming: natural (Fukuoka), Permaculture (Mollison), biodynamic (Steiner)
  • Processing of foods: olive-making, bakery, wine-making
  • Starting an organic farm. Selection of space, investment, design of a self-sufficient farm, performance and viability, connection with the organic market, agrotourism.
This lesson is taught in Greek

TEACHER

Δεσύλλας Μάριος

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962.
Σπούδασα γεωπονική στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Στην Ολλανδία το 1987, είχα την τύχη να γνωρίσω την βιολογική γεωργία. Γυρνώντας στην Ελλάδα συνέβαλα στο να αρχίσει το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας της ελιάς, στη Μάνη (Blaeuel). Από τότε έχω βοηθήσει ως σύμβουλος, πολλά μικρά και μεγάλα αγροκτήματα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, να κάνουν το πέρασμα στη βιολογική γεωργία.
Ψάχνοντας να βρω τη σύνδεση του πνευματικού με τη γεωργία γνώρισα το έργο του R. Steiner  και τη βιοδυναμική. Το 2001 ήρθα σε επαφή με το ιταλικό Ινστιτούτο Eureka, που προωθεί την ομοιοδυναμική γεωργία (σύνθεση της βιοδυναμικής με την ομοιοπαθητική).
Θέλοντας να συμβάλλω στη διάδοση της βιολογικής ιδέας συμμετείχα σε φορείς του χώρου, όπως ο Σ.Ο.Γ.Ε. (περιοδικό «Βιοκαλλιέργειες»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ (ιδρυτικό της μέλος) και η βιοδυναμική ομάδα (έκδοση του «εν δυνάμει»). Κάναμε σεμινάρια και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, σε γεωπόνους, φοιτητές, αγρότες, ερασιτέχνες αλλά και παιδιά. Με δύο συναδέλφους, έχουμε συγγράψει το βιβλίο «Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (του Υπ. Παιδείας). Έχουν δημοσιευτεί γύρω στα 20 άρθρα μου για τεχνικά και ιδεολογικά θέματα της βιολογικής γεωργίας.
Από το 2003 δίνω συμβουλές για την ομοιοδυναμική καλλιέργεια.

INFORMATION

Total Duration: 56 hours.

For more information visit our Greek website

registration form

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.