fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Πως να θεραπεύσετε στομαχικές διαταραχές με φυσικό τρόπο

Πως να θεραπεύσετε στομαχικές διαταραχές με φυσικό τρόπο

Ειδικά μέτα τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα πολλοί από εμάς, ταλαιπωρούμαστε με διάφορες στομαχικές διαταραχές λόγω της ξαφνικής υπερκατανάλωσης τροφής μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας. Αντί λοιπόν να καταφύγουμε αμέσως σε φαρμακευτικές μεθόδους, ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά, πως…μπορούμε φυσικά να απαλλαγούμε από τους κοιλιακούς μας πόνους.

Για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαλούμενα ευστόμαχα βότανα, όπως τον μαραθόσπορο, τις φλούδες μανταρινιού ή την ρίζα γεντιανής.

Μαραθόσπορος

Μαραθόσπορος

Παραδοσιακή ήταν η χρήση του μαραθόσπορου στις κουζίνες της ανατολικής Μεσογείου, όπου σερβίρεται ακόμα μαζί με τα επιδόρπια για να βοηθήσει στην πέψη ενός μεγάλου, πλούσιου γεύματος (χωνευτικό). Ωστόσο ο μαραθόσπορος είναι ένα πολύτιμο βότανο με ποικίλες δράσεις. Εκτός από την τόνωση της πέψης, θερμαίνει την κοιλιά και ανακουφίζει την αίσθηση διάτασης ή τυμπανισμό, ηρεμεί το στομάχι και σταματά τον έμετο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρεντερίτιδα, κήλη, κολικούς, γαστροκαρδιακό σύνδρομο και καύσο στομάχου.

Μανταρίνια

thehomeissue_peals01

Τρώγοντας τα εποχιακά μανταρίνια μπορούμε θαυμάσια να κόψουμε και να αποξηράνουμε τις φλούδες τους  για να τα χρησιμοποιήσουμε σε περιπτώσεις δυσπεψίας, τυμπανισμού αμέσως μετά το γεύμα ή με τις πρώτες μπουκιές, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένταση στο διάφραγμα, τάσεις ναυτίας ή εμετού. Παράλληλα η φλούδα μανταρινιού μπορεί να συνοδεύσει άλλα δύσπεπτα βότανα ή τροφές για να βοηθήσει στην πέψη τους. Σημειώνεται πως οι φλούδες μπορούν είτε να μασηθούν μόνες τους, είτε να συνοδέψουν άλλα βότανα σε ένα αφέψημα.

Η ρίζα γεντιανής

ad4712132536372aa5821bc6947b

Η ρίζα γεντιανής (Gentiana lutea L.) αποτελεί το πλέον γνωστό και διαδεδομένο βότανο των μυστικών συνταγών ορεκτικών (aperitif) ή πεπτικών ποτών (bitters). Συχνά συνδυάζεται με ένα αρωματικό βότανο, όπως η φλούδα πορτοκαλιού που μετριάζει την πικράδα της ρίζας. Μια απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική συνταγή είναι το βάμμα που ακολουθεί: τοποθετούνται 60 gr ρίζας γεντιανής, 30 gr αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού [Citrus × sinensis (L.) Osbeck] και 15 gr σπασμένων καρπών καρδάμωμου [Elettaria cardamomum (L.) Maton] σε 1 lt μπράντυ, που αφήνεται για 2 εβδομάδες μέσα σε γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά. Το βάμμα αυτό είναι εξαίρετο τονωτικό του στομάχου και της πέψης, επαναφέρει την όρεξη και μπορεί να δοθεί ως πικρό χωνευτικό μετά από ένα βαρύ γεύμα (Γρίβας 2015). Το ζιγγίβερι των αρχαίων ή τζίντζερ όπως είναι πιο γνωστό σήμερα αποτελεί την ρίζα του είδους Zingiber officinale Ross., ιθαγενούς φυτού της νότιας Κίνας, από όπου εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της τροπικής Ασίας. Ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ. ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε ως θερμαντικό, πεπτικό, μαλακτικό της κοιλιάς και ευστόμαχο (Περί Ύλης Ιατρικής, 2.160)!