fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ιαματικά λουτρά ένας θεραπευτικός παράδεισος

Ιαματικά λουτρά ένας θεραπευτικός παράδεισος

Πολλές είναι οι φορές εκείνες που όλοι έχουμε ακούσει κάποιον να παρακολουθεί μια εναλλακτική θεραπεία μέσω των ιαματικών λουτρών και ενδεχόμενος και οι ίδιοι σε κάποιο μας ταξίδι να έχουμε επισκεφτεί ένα. Τι ακριβώς είναι όμως τα…ιαματικά λουτρά και πως ακριβώς μπορούν να μας βοηθήσουν;

Τι περιέχουν τα νερά των ιαματικών πηγών;
Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι μεταλλικά νερά, που περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά -όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φωσφόρο και θείο – ή αέρια -όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο.

02

Τα νερά αυτά έχουν διάφορο βαθμό οξύτητας και είναι ή όξινα ή αλκαλικά ή και ουδέτερα. Έτσι συχνά ακούμε ότι μία πηγή είναι θειούχος αλκαλική ή χλωρονατριούχος ή οξυπηγή ή ραδιούχος .

Αυτό σημαίνει ότι στην πηγή αυτή υπερισχύει ένα συστατικό περισσότερο από τ’ άλλα. Η θερμοκρασία των φυσικών πηγών είναι διάφορη επίσης και φτάνει μέχρι και τους 60oC και ακόμα περισσότερο. Γι αυτό και λοιπόν καλό θα ήταν αν βρεθείτε σε κάποιο μέρος με ιαματικό λουτρό να ρωτήσετε πρώτα τις ιδιαιτερότητες του νερού αυτό και τι θα ήταν αυτό που θα πρέπει να προσέξετε πριν και τα την διάρκεια της θεραπείας σας καθώς κάθε ιαματικό λουτρό βοηθά και σε διαφορετική πάθηση ανάλογα με την σύστασή του.

Πόσες φυσικές πηγές έχουμε στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές πηγές. Πηγαία νερά αναβλύζουν στη χώρα μας από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Οι περισσότερες πηγές βρίσκονται στα νησιά και είναι 229. Ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 156 πηγές, η Μακεδονία με 115, η Πελοπόννησος με 114, η Θεσσαλία με 57, η ΄Ηπειρος με 56 και η Θράκη με 25.

Σε πόσες από τις πηγές αυτές γίνονται Ιαματικά λουτρά;

Από τις πηγές αυτές λειτουργούν σαν λουτρο-πόλεις 80, ο επίσημα καταχωρημένος αριθμός τους όμως είναι 65. Απ’ αυτές τουριστικής σημασίας είναι οι 18 και τοπικής σημασίας οι 47.

Γιατί δεν κάνουν όλες οι φυσικές πηγές για Ιαματικά λουτρά;

Διότι λείπουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και ο ανάλογος τεχνικός εξοπλισμός για την διευκόλυνση των αρρώστων.

Philippion-Hotel-Pozar-21-672x372

Κάπου εδώ θα ήταν σκόπιμο να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι πάσχων ώστε να επισκεφτεί τα ιαματικά λουτρά τις χώρας μας. Είναι αρκετές πηγές οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση και σε υγιείς ανθρώπους. Είναι χρέος μας να προστατεύουμε και να επισκεπτόμαστε αυτές τις φυσικές πηγές ευεξίας που τόσο απλόχερα έχουμε στην χώρα μας.