fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ανάλυση των κλασικών του Κίτρινου Αυτοκράτορα από τον Prof. Dr. Paul U. Unschuld

Τον Μάιο 2017 έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Prof. Dr. Paul U. Unschuld για έναν κύκλο ομιλιών με αντικείμενο τα 3 κλασσικά βιβλία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Suwen, Lingshu, Nanjing) τα οποία έχει μεταφράσει ο ίδιος στα Αγγλικά. Το πρόγραμμα ομιλιών του Pr. Paul U. Unschuld έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 19/5/2017, 17:00-21:00 με θέμα: Οι απαρχές των ιδεών της κινέζικης ιατρικής. Ορισμός της «ιατρικής». Ο ρόλος της «φυσικής επιστήμης» (yin-yang και πέντε φάσεις). Κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στο τέλος της Δυναστείας των Zhou και κατά την διάρκεια της Δυναστείας των Han. Τα περιεχόμενα του Su wen. Η ταυτοποίηση της Εποχής του Su wen. H ανομοιογένεια των περιεχομένων του. Η ιστορία του στους μετέπειτα αιώνες.
  • Σάββατο 20/5/2017, 17:00-21:00 με θέμα: Το Ling shu. Το θέμα της ορολογίας. Πώς μεταφράζεται ένα αρχαίο κινέζικο κλασικό ιατρικό έργο σε σύγχρονη ευρωπαϊκή γλώσσα. Τα περιεχόμενα του Ling shu. Ο παράξενος ρόλος του Huang Di. Ερωτήσεις που προκύπτουν από το Ling shu όσον αφορά την προέλευση της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Η ιστορία του Ling shu στους μετέπειτα αιώνες.
  • Κυριακή 21/5/2017, 17:00-21:00 με θέμα: Το Nan jing. Σχολιασμός στους «κλασικούς» ή κλασικό το ίδιο? Συνεισφορές του συγγραφέα στην διάγνωση και θεραπεία. Η σημασία της τριλογίας των Su wen, Ling shu και Nan jing στην μετέπειτα ιστορία της Κινέζικης ιατρικής. Η ιδεολογική ανάπτυξη της κινέζικης ιατρικής κατά την διάρκεια των ακόλουθων αιώνων μέχρι σήμερα.
  • Τρίτη 23/5/2017, 17:00-21:00 με θέμα: οι ομοιότητες μεταξύ του Ιπποκρατικού Όρκου και του Sun Si Miao.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα ο Prof. Dr. Paul U. Unschuld, συγγραφέας του βιβλίου The Fall and Rise of China (2013) πρόκειται να παρουσιάσει την Ελληνική έκδοση του βιβλίου με τίτλο “Η Πτώση και η Άνοδος της Κίνας: Θεραπεύοντας το τραύμα της Ιστορίας” (εκδόσεις Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, 2017). Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 20:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (www.eie.gr), Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα.

Το έργο “Η Πτώση και η Άνοδος της Κίνας: Θεραπεύοντας το τραύμα της Ιστορίας”, ιχνηλατεί την ανάπτυξη της χώρας από τον  19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα έως το σήμερα και προσφέρει μια εξήγηση της συλλογικής νοοτροπίας που επέτρεψε στην Κίνα να έρθει αντιμέτωπη με την υπεροχή της δυτικής επιστήμης και τεχνολογίας, να δεσμευτεί για την αναπτυσσόμενη  αυτό-διάγνωσή της που εμπεριέχει την εντυπωσιακή άνθηση και τη ραγδαία μεταμόρφωση της. Η χώρα αναγνώρισε  τις όψεις του Δυτικού πολιτισμού που έπρεπε να υιοθετήσει με σκοπό να μετακινήσει τα πολιτιστικά εμπόδια για την δική της αναγέννηση. Βαθιά πληγωμένη, η Κίνα συνταγογράφησε για τον εαυτό της μια θεραπεία που ακολουθούσε την ίδια αρχή που χρησιμοποιείται και στην κινέζικη ιατρική: ότι η αιτία της ασθένειας βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως μέσα μας. Η πρόληψη και η θεραπεία πρέπει λοιπόν πάντα να ξεκινά με τις προσωπικές αδυναμίες και λάθη του καθενός.  Σε αυτή την ισχυρή απολογία ο Paul Unschuld παρουσιάζει μια εντελώς καινούρια αντίληψη και ανάλυση του παρελθόντος της Κίνας προσφέροντας εντυπωσιακές και οξυδερκείς ενοράσεις στο πιθανό μέλλον της.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Paul U. Unschuld

Ο Paul U. Unschuld είναι διευθυντής του ινστιτούτου Horst Goertz Institute for the Τheory, History and Ethics of Chinese Life Sciences Charite Universitatsienedizin Berlin. Η τρίτομη έρευνά του, σε συνεργασία με τον Zheng Jimsheng, αφορά περισσότερα από 1.000 κινέζικα χειρόγραφα που σχετίζονται με τη θεραπευτική των τελευταίων τριών έως πέντε αιώνων και δημοσιεύτηκε το 2012 από τον εκδοτικό οίκο Brill, Leiden, με τον τίτλο Chinese Τraditional Healing. Άλλες εκδόσεις του περιλαμβάνουν σχολιασμένες μεταφράσεις της τριλογίας του αρχαίου έργου του Κίτρινου Θεάρχοντα Su wen, Ling shu και Nan jing. Μια πρώτη συγκριτική της ευρωπαϊκής και της κινέζικης ιατρικής με τίτλο What is medicine, Western and Eastern Approaches to Ηealing έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Η ανάλυσή του για την ρεφορμιστική πολιτική της Κίνας The fall and rise of China, βασισμένη στις απόψεις της κινέζικης ιατρικής για την αντιμετώπιση των ασθενειών εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2013. Τον Ιούνιο του 2016 του ζητήθηκε να συνοδεύσει τη γερμανική διπλωματική αποστολή με επικεφαλής την καγκελάριο Α. Μerkel στο Πεκίνο, ως ειδικός σύμβουλος του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ ανά ημέρα παρακολούθησης

Τόπος διεξαγωγής: Θησείο, Αμφικτύονος 12

Οι ομιλίες θα είναι στα Αγγλικά με μετάφραση στα Ελληνικά

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.