19 Απρ Συστατικό του χαμομηλιού σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
Κάτι θα ήξεραν προφανώς οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας, όταν μας…έλεγαν να πίνουμε χαμομήλι και ως παιδιά συνήθως το αποφεύγαμε οι περισσότεροι. Πέρα από όλες τις ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι, μια νέα ανακάλυψη στις δράσεις του έρχεται να το ανεβάσει στα τοπ βότανα που θα πρέπει όλοι να έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας.
Η Απιγενίνη λοιπόν, ένα φλαβονοειδές συστατικό που απαντάται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να κρύβεται πίσω από τα αντικαρκινικά οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ.
Το παραπάνω συστατικό υπάρχει σε αφθονία στο χαμομήλι, τον μαϊντανό και το σέλερυ. Μέσα από αυτήν την έρευνα διαπιστώθηκε πως μπορεί να ενεργοποιήσει την διαδικασία της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε καλλιέργεια καρκινικών κυττάρων μαστού. Δηλαδή μπορεί να ενεργοποιήσει τον θάνατο των καρκινικών μας κυττάρων.
Οι ερευνητές επιπλέον διαπίστωσαν πως η απιγενίνη ενώνεται με περίπου 160 κυτταρικές πρωτεϊνες, σε αντίθεση με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που τυπικά στοχοποιούν μόνο ένα μόριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρεία οφέλη στην υγεία, των τροφίμων που λειτουργούν ως διατροφικά-φαρμακευτικά (nutraceuticals) όπως η απιγενίνη, που συνδυάζουν αντιφλεγμονώδη αλλά και αντικαρκινική δράση, οφείλονται ακριβώς στην ικανότητά τους να ενώνονται με πολλαπλά μόρια. [πηγή:Molecular basis for the action of a dietary flavonoid revealed by the comprehensive identification of apigenin human targets. Proc. National Acad. Sci. USA 11 Jun2013]
Καλό είναι λοιπόν να έχουμε το χαμομήλι ως προτεραιότητα στις επιλογές των αφεψημάτων που πίνουμε μέσα στην εβδομάδα μας, για το καλό της υγείας μας.