fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Εισαγωγή στο Παιδιατρικό Tuina

1 Τι είναι το Παιδιατρικό Tuina;

Το Παιδιατρικό Tuina, γνωστό και ως Παιδιατρικό Μασάζ, είναι μια από τις εξωτερικές θεραπείες της κινεζικής ιατρικής, που σημαίνει θεραπεία χωρίς λήψη φαρμάκων μέσω του πεπτικού συστήματος. Με τα χαρακτηριστικά της απλότητας, της ευκολίας, της χαμηλής τιμής και χωρίς παρενέργειες, το Παιδιατρικό Tuina είναι ένα είδος πράσινης (ασφαλούς) θεραπείας. Υπό την κοινή καθοδήγηση της παιδιατρικής TCM και της θεωρίας μασάζ TCM, καθοδηγούμενη από τη θεωρία του γιν και του γιανγκ, τα πέντε στοιχεία, zang, fu και τους μεσημβρινούς, σύμφωνα με τα φυσιολογικά και παθολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών, χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι ενίσχυσης και μείωσης για την ενεργοποίηση του βελονιστικού σημείου στην επιφάνεια του σώματος. Κάνοντας το Qi και το αίμα να τρέχουν ανεμπόδιστα στους μεσημβρινούς, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της προσαρμογής των λειτουργιών των zang και fu, για την πρόληψη των ασθενειών και για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του σώματος.

Στα παιδιά δεν αρέσει να παίρνουν φάρμακα και φοβούνται τις ενέσεις. Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία ότι «κάθε φάρμακο περιέχει 30% δηλητήριο». Η διάγνωση και η θεραπεία των παιδικών παθήσεων στη σύγχρονη ιατρική βασίζεται κυρίως σε ιατρικές συσκευές, χημικά φάρμακα, επεμβάσεις κ.λπ., που έχουν τοξικές παρενέργειες και προκαλούν τραυματισμούς. Το παιδιατρικό μασάζ μπορεί να αποφύγει αυτά τα προβλήματα, επομένως έχει γίνει μια πράσινη μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας, δημοφιλής στα παιδιά και τους γονείς στην Κίνα.

2 Σύντομο Ιστορικό του Παιδιατρικού Tuina

Ήδη από τη δυναστεία των Χαν, ο ιστορικός Sima Qian (145 π.Χ.) κατέγραψε την ιστορία του διάσημου γιατρού Bian Que στα «Historical Records». Όταν ο Bian Que ταξίδεψε στο Xianyang (σημερινό Xi’an), άκουσε ότι οι ανθρώποι στην πολιτεία Qin αγαπούσαν ιδιαίτερα τα παιδιά τους, έτσι ο Bian Que έγινε παιδίατρος εκεί. Στο ιατρικό μεταξωτό βιβλίο του Mawangdui «Συνταγές για Πενήντα δύο Παθήσεις» που έχω διδάξει, γράφει επίσης για τη μέθοδο τριβής της άκρης ενός κουταλιού για την αντιμετώπιση των σπασμών στα παιδιά και επίσης εισήγαγε τη μέθοδο Guasha με πέτρες Bian. Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους μέχρι και σήμερα στη θεραπεία παιδιών με κρυολόγημα, θερμοπληξία, σπασμούς και άλλες ασθένειες.

Στη δυναστεία των Τανγκ, ο Sun Simiao έδωσε μεγάλη σημασία στη γυναικολογία και την παιδιατρική. Στο «Qianjin Yaofang», εφάρμοσε για πρώτη φορά την κρέμα τριβής που κατέγραψε ο Zhang Zhongjing στο παιδιατρικό μασάζ. Πριν από τη δυναστεία των Μινγκ, το μασάζ με κρέμα εντριβής ήταν το κύριο μέσο μασάζ για τα παιδιά. Στη Δυναστεία των Σονγκ, ιδρύθηκε η TCM Pediatrics. Εκείνη την εποχή, ένας διάσημος παιδίατρος Qian Yi έγραψε το » Key to the Therapeutics of children’s Diseases». Η συνταγή Liuwei Dihuang που εφηύρε ο Qian Yi χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία παιδιατρικών παθήσεων.

Στη δυναστεία των Μινγκ, γύρω στο 1603, το Παιδιατρικό Μασάζ διαμορφώθηκε ως ένα ανεξάρτητο και πλήρες ακαδημαϊκό σύστημα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία σημαντικά έργα: «Pediatric Massage Sutra», «Pediatric Tuina Formulas and Live Infant Secret Book» και «Pediatric Tuina Secrets», τα οποία κάλυψαν σχεδόν όλη την εφαρμογή των σημείων βελονισμού και τις τεχνικές μασάζ και βελτίωσαν το Παιδιατρικό Μασάζ. Έχει μεγάλη σημασία και σηματοδοτεί επίσης ότι το Παιδιατρικό Μασάζ έχει μπει σε χιλιάδες νοικοκυριά στην Κίνα.

Στη σύγχρονη εποχή, η επιστημονική έρευνα για το Παιδιατρικό μασάζ έχει δείξει ότι το Παιδιατρικό Μασάζ έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στο αναπνευστικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα, στο κυκλοφορικό σύστημα και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, το Nieji στο Παιδιατρικό Μασάζ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανθρώπινη γαστρίνη, να ενισχύσει τη λειτουργία των πνευμόνων και σχετίζεται στενά με την αύξηση και την πτώση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Ερευνητές χρησιμοποιούν θεωρίες βιομορίων, εμβιομηχανικής και άλλους κλάδους για να μελετήσουν την επίδραση του Παιδιατρικού Μασάζ στον μεταβολισμό, τη μετατροπή ενέργειας και την αγωγιμότητα των νεύρων.

 

3 Σχολές Παιδιατρικής Tuina, Κληρονομία και Κύριο Περιεχόμενο

Το Παιδιατρικό Tuina αναπτύχθηκε με μεγαλύτερη επιρροή στην επαρχία Shandong της Κίνας, όπου σχηματίστηκαν τέσσερες σημαντικές σχολές. Υπάρχει μια σημαντική σχολή στη Σαγκάη. Επίσης υπάρχει μια πολύ σημαντική σχολή στο Πεκίνο. Συνηθίζεται να ονομάζουμε τη Σχολή της Σαγκάης «Σχολή του Νότου» και οι Σχολές της Shandong και του Πεκίνου «Σχολές του Βορρά». Έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά ως προς τη θεωρητική βάση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά επιλογής σημείου βελονισμού και έχουν πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα σε κλινική εφαρμογή. Σπούδασα συστηματικά το Παιδιατρικό Μασάζ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής του Πεκίνου (BUCM) και συσσώρευσα κάποια κλινική εμπειρία κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου στο παιδιατρικό τμήμα τριών νοσοκομείων. Αυτά θα είναι το σημαντικό περιεχόμενο των μαθημάτων μας.

Αυτό το μάθημα εισάγει κυρίως τη βασική θεωρία, τις βασικές τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας και την πρακτική ικανότητα λειτουργίας του Παιδιατρικού μασάζ.

Βασική θεωρία: Το Παιδιατρικό Tuina καθορίζεται από τα φυσιολογικά και παθολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών. Το TCM Παιδιατρική είναι το βασικό μάθημα του παιδικού μασάζ. Τα zang και fu των παιδιών είναι αδύναμα και υπάρχει μια κινέζικη παροιμία ότι «το ανώριμο γιανγκ δεν γεμίζει και το ανώριμο γιν δεν είναι μακρύ». Ωστόσο, τα παιδιά αναπτύσσονται γρήγορα, μεγαλώνουν γρήγορα και είναι επιρρεπή σε ασθένειες. Η παιδιατρική νόσος αναπτύσσεται γρήγορα και είναι εύκολο να ανακάμψει. Αυτό το μάθημα περιλαμβάνει αιτιολογία, παθογένεια και διαφοροποίηση συνδρόμου κοινών παιδιατρικών παθήσεων. Επιπλέον, τα σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται στο Παιδιατρικό Tuina είναι πολύ διαφορετικά από τα σημεία βελονισμού που συνήθως μαθαίνουμε. Πολλά ειδικά σημεία Παιδιατρικού Tuina δεν είναι μόνο ένα σημείο, αλλά είναι «γραμμικά» σημεία και «επιφανειακά» σημεία. Είναι πολύ σημαντικό να κατακτήσουμε αυτά τα κοινά χρησιμοποιούμενα σημεία.

Οι βασικές τεχνικές διάγνωσης, θεραπείας και οι πρακτικές δεξιότητες περιλαμβάνουν κυρίως παιδιατρική διάγνωση, κοινές τεχνικές, μασάζ πρόληψης και θεραπεία κοινών παιδιατρικών παθήσεων, καθώς και ασκήσεις kungfu. Το πιο δύσκολο και σημαντικό πράγμα στο Παιδιατρικό Tuina είναι να γίνει διάγνωση και να διαφοροποιηθέι το συνδρόμο σε αυτή τη βάση. Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να εκφραστούν ή έχουν κακή εκφραστική ικανότητα, η διάγνωση είναι ως επί το πλείστον έμμεση και όχι πολύ ακριβής και η ψηλάφηση μπορεί να επηρεάσει το Qi και το αίμα επειδή τα παιδιά είναι επιρρεπή στο κλάμα και στο θόρυβο. Αν μάθουμε καλά να παρατηρούμε, μπορούμε ακόμη και να διάγνωσουμε το κύριο πρόβλημα του παιδιού πριν από τα κύρια παράπονα των γονιών του. Το παιδιατρικό μασάζ είναι σχετικά απλό, αλλά απαιτεί μια συγκεκριμένη πρακτική εξάσκηση.

4 Ενδείξεις και Αντενδείξεις Παιδιατρικού Tuina

Το Παιδιατρικό Tuina χωρίζεται σε μασάζ υγείας και ιατρικό μασάζ για τη θεραπεία ασθενειών. Το μασάζ μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες σε ένα παιδί όταν είναι άρρωστο και να διατηρήσει την υγεία του όταν δεν είναι άρρωστο. Επειδή το μασάζ έχει μια καλοήθη ρυθμιστική επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες διαφόρων συστημάτων του σώματος, το Παιδιατρικό Tuina μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να προάγουν την πέψη, να αυξήσουν την όρεξη, να ενισχύσουν τη φυσική κατάσταση και να ενισχύσουν την ανοσία, η οποία είναι ευεργετική για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, τελικά παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτή είναι η δύναμη της κινεζικής ιατρικής, και είναι επίσης η κατεύθυνση της μελλοντικής ιατρικής ανάπτυξης.

Το Παιδιατρικό Tuina απευθύνεται σε πολλά είδη ασθενειών και σε ένα ευρύ φάσμα. Ειδικά για παιδιά με υψηλό πυρετό, κώμα και δυσκολία στη λήψη φαρμάκων, είναι πιο κατάλληλη η χρήση θεραπείας μασάζ σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Μπορούν να αντιμετωπιστούν κοινές ασθένειες στα παιδιά, όπως κρυολόγημα, πυρετός, βήχας, πνευμονία, άσθμα, κοκκύτης, ανορεξία, διάρροια, υποσιτισμός, κοιλιακό άλγος, διάταση της κοιλιάς, πρόπτωση πρωκτού, εγκολεασμός του εντέρου, έμετος, δυσκοιλιότητα, θερμοπληξία, ιλαρά, ραχίτιδα, στοματικές πληγές, πονόδοντος, ενούρηση, ανουρία, νυχτερινό κλάμα, σπασμοί, σύνδρομο ανικανότητας (επακόλουθα πολιομυελίτιδας, τραυματισμός του βραχιονίου πλέγματος, τραυματισμός κοινού περονιαίου νεύρου, βαριά μυασθένεια, προοδευτική μυϊκή δυστροφία κ.λπ.), μυϊκή δυστροφία, διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, στραβισμός κ.λπ.), ακτινωτό υπεξάρθρημα κεφαλής, υπεξάρθρημα ισχίου, παιδιά με τικ και άλλες παθήσεις.

Φυσικά και το παιδικό μασάζ έχει αντενδείξεις και προφυλάξεις. Επίσης πρέπει να προσέχουμε το λεπτό δέρμα του μωρού για να μην πάθει ζημιά. Αυτά είναι επίσης το επίκεντρο του μαθήματός μας.

5 Κατάσταση ανάπτυξης του Παιδιατρικόυ Tuina στην Κίνα

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Τμήματος Εργασίας της Κίνας και των σχετικών μερών, χρειάζονται περίπου 5 επαγγελματίες θεραπευτές μασάζ TCM για κάθε χίλια άτομα και 8 εκατομμύρια θεραπευτές μασάζ TCM χρειάζονται σε εθνικό επίπεδο. Προς το παρόν, υπάρχουν λιγότεροι από 600.000 επαγγελματίες μασάζ και το ποσοστό έλλειψης των απαραίτητων θεραπευτών φτάνει στο 90%. Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νεογνών στην Κίνα ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Με την απελευθέρωση της πολιτικής για το δεύτερο παιδί, ο αριθμός των νεογνών θα συνεχίσει να αυξάνεται. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι στο παιδιατρικού μασάζ, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, πολύ περισσότεροι από εκείνους που εργάζονται σε ιατρικά ιδρύματα. Προς το παρόν, υπάρχουν λιγότεροι από 100.000 επαγγελματικά εκπαιδευμένοι παιδοθεραπευτές μασάζ στην Κίνα, η οποία είναι εντελώς ανεπαρκής να καλύψει τις κενές θέσεις στην υπόλοιποι αγορά των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Κίνα είναι η χώρα η οποία καταναλώνει τα περισσότερα αντιβιοτικά κατά κεφαλήν και τον μεγαλύτερο αριθμό φιαλών έγχυσης στον κόσμο. Πρόσφατα, με την πρόοδο της κοινωνίας και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αναγνωρίζεται γενικά στην κοινωνία ότι χρησιμοποιούνται φυσικές θεραπείες για την αντικατάσταση ορισμένων χημικών ουσιών, ώστε να μειωθούν οι τοξικές παρενέργειες των χημικών και να ενισχυθεί η φυσική αντίσταση του οργανισμού σε ασθένειες. Κλινικά, το παιδικό μασάζ μπορεί να θεραπεύσει το 60% έως 70% των κοινών ασθενειών των παιδιών όπως πυρετό, διάρροια και δυσκοιλιότητα χωρίς τη λήψη φαρμάκων ή ένεσης. Ταυτόχρονα, λόγω του σύγχρονου και γρήγορου ρυθμού ζωής, πολλά παιδιά ζούνε ανθυγιεινά και χρειάζονται ανάρρωση. Ως εκ τούτου, πολλοί βουλευτές στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ζήτησαν πρόσφατα την προώθηση του Παιδιατρικού Tuina, το οποίο μπορεί όχι μόνο να διασφαλίσει την υγεία των βρεφών και των μικρών παιδιών, αλλά και να μειώσει το κόστος διάγνωσης και θεραπείας. Επειδή γνωρίζουν καλά τις τεράστιες παρενέργειες της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, όλο και περισσότεροι γονείς σταματούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο για ορό και ενέσεις και αντ’ αυτού επιλέγουν ασφαλές, αποτελεσματικό και πράσινο παιδιατρικό μασάζ.

Από το 2016, τα νοσοκομεία σε πολλές μεγάλες και μεσαίες πόλεις στην Κίνα έχουν ακυρώσει τις εγχύσεις στα εξωτερικά ιατρεία. Το 2013, το Παιδιατρικό Tuina καταχωρήθηκε επίσημα ως «Εθνικό Πρόγραμμα Βασικής Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας». Το Tuina είναι ένα από τα δύο προγράμματα κινεζικής ιατρικής που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «δημόσιας υγείας». Τον Αύγουστο του 2019, ιδρύθηκε επίσημα η Επιτροπή και Πιστοποίησης της Κίνας για Παιδιατρικό Tuina (εφεξής «Πιστοποίηση HQCC») και το επάγγελμα παιδιατρικού μασάζ απαιτεί τους κανόνες της «Πιστοποίηση HQCC», όπου είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του προγράμματος.

Το νοσοκομείο όπου εκπαιδεύτηκα στο Πεκίνο πριν επιστρέψω στην Ελλάδα διαθέτει παιδιατρικό τμήμα παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Η κύρια υπηρεσία χωρίζεται σε δύο μέρη, το ένα είναι η συνταγογράφηση αφεψήματος και το άλλο είναι το Παιδιατρικό Tuina. Τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, νοσοκομεία παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής σε όλα τα επίπεδα, κοινοτικά νοσοκομεία, λέσχες τοκετού, ομάδες νέων μητέρων και αναδυόμενες εταιρείες διαχείρισης υγείας έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα υπηρεσιών παιδιατρικού μασάζ. Η ζήτηση για παιδιατρικό μασάζ αυξάνεται. Αν πάμε στο Shandong και περπατήσουμε, θα δούμε καταστήματα μασάζ για παιδιά σχεδόν σε κάθε γειτονιά και κάθε δρόμο. Στην Κίνα, το ετήσιο εισόδημα ενός παιδιατρικού μασάζ μπορεί να φτάσει τα 240.000 γιουάν (32,000€) έως 360.000 γιουάν (48,000€). Ως ένα βαθμό, έχει πραγματοποιηθεί «χαμηλή επένδυση, υψηλή απόδοση» και είναι ένας κερδοφόρος κλάδος. Από την προοπτική της ανάπτυξης της βιομηχανίας του Tuina, οι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες του παιδιατρικού μασάζ, μετά την απόκτηση του αντίστοιχου πιστοποιητικού εκπαίδευσης, μπορούν όχι μόνο να εξυπηρετήσουν την πλειοψηφία των παιδιών, αλλά και να χρησιμεύσουν ως εκπαιδευτές για τους γονείς, τα μέλη των οικογενειών βρεφών και μικρών παιδιών. Επομένως, οι δυνατότητες αυτής της αγοράς είναι αμέτρητες, και είναι μια μεγάλη «βαθιά θάλασσα». Κάποιοι προβλέπουν συγκεκριμένα ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι η περίοδος αιχμής της ανάπτυξης του Παιδιατρικού Tuina.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Ma Yonglan

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες: Σαββατοκύριακο 4-5 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 17:00 – 21:00

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ

Το σεμινάριο θα γίνει Online!

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡOΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.