Μια πολύ σημαντική στιγμή για την εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ είναι η συνεργασία με την MA YONGLAN.
Η MA YONGLAN είναι μια Κινέζα παντρεμένη με Έλληνα, η οποία μιλάει άπταιστα ελληνικά. Έχει μεγάλη αγάπη μέσα της για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική. Ταυτόχρονα γνωρίζει σε βάθος την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ώς απόφοιτος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής από το Beijing University of TCM, και ενεργή βελονίστρια.
Η Κινέζα δασκάλα MA YONGLAN έρχεται να μας ανοίξει μια τεράστια πύλη στην γνώση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, διαβάζοντας και αναλύοντας από το πρωτότυπο τα βασικά αρχαία συγγράμματα, το Neijing (So Wen, Ling Shu) και το Shang Han Lun.
Για μας όλους που ασκούμε και θαυμάζουμε την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την εμβάθυνση στην αρχαία Κινέζικη ιατρική γνώση.
Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης
Αλέξανδρος Τηλικίδης
Εισαγωγή στο Huang Di Nei Jing
Ένα Ταξίδι στον Κόσμο του TCM
Huang Di Nei Jing, ονομάζεται επίσης Nei Jing, ή Ο Εσωτερικός Κανόνας του Κίτρινου Αυτοκράτορα. Ο σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να έρθουμε σε επαφή και να κατανοήσουμε το βιβλίο θεμέλιο της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Το μάθημα αυτό είναι ένα ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορούμε όχι μόνο να βρούμε τη γενέτειρα της γνώσης της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, αλλά και να μάθουμε πώς οι αρχαίοι κατανοούσαν την υγεία και την ασθένεια κατά την περίοδο του Nei Jing. Τα πιο σημαντικά σημεία είναι τα ακόλουθα: όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων ή τα δικά μας προβλήματα, θα έχουμε επίσης νέα κλινικά μονοπάτια, δηλαδή, εκτός από τη χρήση των μεθόδων που ήδη γνωρίζουμε, θα έχουμε επίσης νέες ιδέες, ακόμη και θα επανεξετάσουμε τη ζωή μας και θα ξεκινήσουμε μια νέα πορεία ζωής. Φυσικά αυτά μπορεί να προκύψουν μετά από μια συνεχή διαδικασία μελέτης.
Παρόλο που έχουμε μόνο 4 ημέρες, και αυτό που θα καλύψουμε μαζί είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τα 162 κεφάλαια του Nei Jing, θα μάθουμε τον πυρήνα και μια μέθοδο μελέτης του Nei Jing. Καθώς μελετάμε μαζί, θα αρχίσουμε να κατανοούμε το Nei Jing: γνωρίζοντας ότι ήδη πριν από δύο ή τρεις χιλιάδες χρόνια, ο Κίτρινος Αυτοκράτορας και οι δάσκαλοί του σκεφτόντουσαν, έκαναν ερωτήσεις και τις απαντούσαν με μορφή συνομιλίας. Το πιο εκπληκτικό σημείο είναι η κατανόησή τους για τη ζωή που υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι, η φύση και η ζωή τους δεν διαφέρουν και πολύ από τους σημερινούς ανθρώπους, τη σημερινή φύση και τη σημερινή ζωή. Όχι μόνο αυτό, στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμα τα ερωτήματα που εγείρονται στο Nei Jing και θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε τις απαντήσεις που αναζητούσαν στο Nei Jing.
Για παράδειγμα, πώς μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν περισσότερο;
Σε κάποιο βαθμό, οι απαντήσεις στο Nei Jing είναι σαν το μαντείο των Δελφών. Μερικά από αυτά στο Nei Jing είναι κατανοητά για εμάς και έχουν επαληθευτεί. αλλά υπάρχουν και μερικά που ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Ένα μέρος του λόγου μπορεί να οφείλεται στη μετατόπιση της γλώσσας, στις αλλαγές των καιρών και στην απώλεια μετάδοσης της, και ένα μέρος μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου της ζωής και σκέψης των αρχαίων. Ωστόσο, συχνά λέμε ότι όταν κλείνει η πόρτα, ανοίγει το παράθυρο. Ίσως αυτό το κομμάτι δεν απαιτεί να το κατανοήσουμε μέσω της προηγμένης γλωσσολογίας ή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής θεωρίας, αλλά μας περιμένει να το αισθανθούμε και να το κατανοήσουμε με την καρδιά μας.
Οι δάσκαλοί μας λένε συχνά ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι μεταφοράς της αρχαίας γνώσης. Μερικοί μαθαίνουν από τους δασκάλους τους και κάποιοι μαθαίνουν από βιβλία. Όλα αυτά είναι απτές κληρονομιές, που μπορούμε να πούμε ότι είναι «κληρονομιά από τους ανθρώπους» ή «κληρονομιά από τα βιβλία». Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος κληρονομιάς, που είναι η αόρατη κληρονομιά.
Το Nei Jing έχει εμφανιστεί και εξαφανιστεί πολλές φορές αλλά εδώ και χιλιάδες χρόνια, εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας. Στην πραγματικότητα, έχει τη δική του ζωή, είναι ζωντανό, και μπορεί να κληρονομηθεί με αόρατο τρόπο. Αυτό το είδος κληρονομιάς είναι φώτιση, σαν να στέκεσαι στην κορυφή ενός βουνού, να φυσά μια ριπή ανέμου και τα σύννεφα και η ομίχλη εξαφανίζονται σε μια στιγμή. Τα βουνά, τα ποτάμια και η γη είναι έντονα ορατά και ξαφνικά αλλάζεις από μια κατάσταση χάους σε μια κατάσταση διαύγειας. Ξαφνικά καταλαβαίνεις στην καρδιά σου και μετά καταλαβαίνεις τα πάντα. Αν και είναι αόρατο, είναι επίσης μια κληρονομιά, η οποία μπορεί να ονομαστεί καρδιακή μετάδοση. Ήταν σαν να πηδούσε ο Αρχιμήδης από την μπανιέρα, έτρεχε και φώναζε, «Εύρηκα, Εύρηκα!»
Το Nei Jing είναι ο πυρήνας της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Υπάρχουν τόσες πολλές ερμηνείες και έργα για το Nei Jing στις περασμένες δυναστείες, και οι ερμηνείες μεταξύ των διαφόρων σχολών δεν συμφωνούν. Τα διάφορα μέρη του ίδιου του Nei Jing είναι επίσης ασύμφωνα από πολλές απόψεις. Αντί να λέω ότι προσπαθώ να εξηγήσω το Nei Jing, είναι καλύτερο να πω ότι κάνω μια προσπάθεια, προσπαθώ να κάνω ένα ταξίδι με όλους, πλησιάζουμε το Nei Jing, μπαίνουμε μέσα στο Nei Jing, μιλάμε με το Nei Jing, χρησιμοποιώντας την καρδιά μας αντί για τον εγκέφαλο μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τώρα, εύχομαι σε όλους καλό ταξίδι!
Παρακολουθώντας το Shanghan ενώ Ιππεύουμε το Άλογο μας
–Εισαγωγή στο μάθημα «Shanghanlun»
Ma Yonglan
Έχω επιστρέψει στην Ελλάδα για περισσότερο από ένα χρόνο και πριν επιστρέψω στην Κίνα για την Κινέζικη πρωτοχρονιά, εργάζομαι σκληρά για να προετοιμάσω το μάθημα για το «Shanghanlun» και νιώθω ότι έχω πολλά να πω σε όλους σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, με την υποστήριξη του Κ. Τηλικίδη, καθηγητή μου της αρχαίας ελληνικής ιατρικής, ξεκίνησα τα μαθήματα για την Ιατρική Mawangdui, το Παιδιατρικό Tuina, το Huangdi Neijing και το επερχόμενο Shanghanlun (Treatise on Febrile Diseases/ On Cold Damage). Αυτά τα μαθήματα βασίζονται βασικά σε υλικό της αρχαίας κινεζικής ιατρικής. Από τα αρχαία κινέζικα έως τα ελληνικά είναι υλικό που παρουσιάζεται σήμερα σε όλους, οι δυσκολίες, ο πόνος και οι προσπάθειες που βιώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι αδιανόητες. Είναι κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με ένα πάτημα στο κουμπί για μετάφραση μέσο AI (τεχνητή νοημοσύνη). Οι μεταφράσεις αυτών των σύγχρονων τεχνολογιών είναι σχεδόν άγνωστες για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM). Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα τον σύζυγό μου. Μετά από επανειλημμένες εικασίες και αναθεωρήσεις, ο σύζυγός μου με βοήθησε να κάνω αυτά τα αρχαία κινέζικα κείμενα να έχουν μια ευφράδεια με ελληνικά στοιχεία.
Φέτος είναι επίσης μια χρονιά που με κάνει χαρούμενη, γιατί στο δρόμο του TCM, σπούδασα στην Κίνα δέκα χρόνια. Στο πρώτο μου έτος, όταν μπήκα στο λεγόμενο καλύτερο πανεπιστήμιο παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στην Κίνα – Beijing University of Traditional Chinese, αυτά που μελετούσαμε ήταν όλα βασικά μαθήματα. Εκείνη την εποχή, περιμέναμε ιδιαίτερα τις ευκαιρίες για κλινική πρακτική και ελπίζαμε να μάθουμε τις δεξιότητες για τη θεραπεία ασθενειών. Αλλά το πανεπιστήμιο δεν είχε τέτοιο σκοπό. Εκείνη την εποχή, ξαφνικά ένιωσα ότι ήταν λάθος να σπουδάζω TCM εκεί. Ο σκοπός της λειτουργίας του πανεπιστήμιου δεν ήταν να μάθουμε κλινική ιατρική, αλλά να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα διδασκαλίας μετά την πρώτη ίδρυση του πανεπιστήμιου χρησιμοποιώντας μεθόδους διδασκαλίας της δυτικής ιατρικής για εκπαίδευση και αξιολόγηση. Το πανεπιστήμιο αδιαφορούσε για την αδυναμία αντιμετώπισης ασθενειών. Άκουσα μάλιστα κάποια ακραία λόγια που ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι τα πανεπιστήμια του TCM εκπαιδεύουν τυμβωρύχους της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Αυτά τα λόγια με είχαν χτυπήσει πολύ, οπότε η πίεση που είχα υποστεί αυτά τα δέκα χρόνια δεν μπορεί να τη φανταστεί κανείς. Σπούδασα με περισσότερη προσπάθεια από τους συμμαθητές της τάξης μου. Αν και ήμουν πολύ μεγαλύτερη από τούς συμμαθητές μου που είχαν σχεδόν την ίδια ηλικία με τον γιο μου, οι βαθμοί μου στο σχολείο ήταν πάντα οι καλύτεροι στην τάξη. Αυτό δεν ήταν αρκετό, γιατί ήθελα να μάθω να θεραπεύω ασθένειες, γι’ αυτό έψαξα παντού για δασκάλους κινεζικής ιατρικής που μπορούν να θεραπεύουν ασθένειες. Αν και έχω έρθει σε επαφή με πολλούς απατεώνες, είχα επίσης την τύχη να γνωρίσω πολλούς δασκάλους της κινεζικής ιατρικής και μου έμαθαν μερικά μυστικά τους που δεν αποκαλύπτουν εύκολα στο κοινό. Δηλαδή είναι η μυστική γνώση που μεταβιβάζουν μόνο στα παιδιά τους και στους διαδόχους τους. Αυτό το μέρος της γνώσης ονομάζεται συχνά “γνώση του TCM που είναι στα πρόθυρα να χαθεί” στην Κίνα .
Ήδη από τη δυναστεία των Τανγκ, ο διάσημος China’s King of Medicine — Sun Simiao (541-682) πέρασε από την επίπονη διαδικασία αναζήτησης της “γνώσης του TCM που είναι στα πρόθυρα να χαθεί”. Ο Sun Simiao έζησε 300 χρόνια μετά τον Zhang Zhongjing, συγγραφέα του «Shanghanlun». Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή του ήταν να βρει το βιβλίο «Shanghanlun». Ο Sun Simiao είπε, «Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ σημαντική, πιο σημαντική από χίλια κομμάτια χρυσού. Αν χρησιμοποιείς μια συνταγή για να σώσεις μια ανθρώπινη ζωή, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή από αυτή.» «Όσο για τον (Zhang) Zhongjing, έχει μια ιδιαίτερη μαγική δύναμη… Όσες συνταγές του έχουν χρησιμοποιηθεί, δεν έχουν αποτύχει κλινικά.» Όταν ήταν στα εβδομήντα του και έγραψε τη συλλογή συνταγών «Qian Jin Yao Fang», ήλπιζε να βρει το πλήρες «Shanghanlun», αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να το βρει, έτσι θρηνούσε ότι «οι γιατροί στα νότια του ποταμού Yangtze έκρυβαν τη συνταγή του (Zhang) Zhongjing και δεν τη διέδωσαν». Εκείνη την εποχή του πήρε τριάντα χρόνια για να βρει τελικά σχεδόν ολοκληρωμένο το «Shanghanlun», και το συμπεριέλαβε ανιδιοτελώς στο «Qian Jin Yi Fang» του για να το δημοσιοποιήσει. Τι συγκινητικό!
Επειδή το «Shanghanlun» μπορεί πραγματικά να σώζει ζωές ανθρώπων. Το «Shanghanlun» είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλασικά έργα στο TCM. Ο Zhang Zhongjing είπε στον πρόλογο του «Shanghanlun» ότι η τέχνη της ιατρικής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρόχρονη και υγιεινή ζωή και να περιποιηθούμε τους γονείς μας. Μπορεί να θεραπεύσει αυτοκράτορες και ισχυρούς ανθρώπους, καθώς και φτωχούς και αβοήθητους ανθρώπους. Στη δυναστεία των Σονγκ γύρω στο 1000 μ.Χ., ο Fan Zhongyan, ένας διάσημος συγγραφέας και πολιτικός, είπε: «Αν δεν θέλεις να γίνεις καλός υπουργός, μπορείς να γίνεις καλός γιατρός». Δηλ., αν θέλεις, μπορείς να γίνεις ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός και να θεραπεύσεις κοινωνικές ασθένειες· αν δεν θέλεις να γίνεις πολιτικός, μπορείς να γίνεις εξαιρετικός γιατρός, σώζοντας ζωές και θεραπεύοντας ασθένειες. Η παιδική επιθυμία του Fan Zhongyan ήταν όταν μεγαλώσει να γίνει πρωθυπουργός ή γιατρός. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένας διάσημος λόγιος ονόματι Zhang Zai. Είπε ότι μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του ήταν να «συνεχίσει τη γνώση που είναι στα πρόθυρα να χαθεί για τους Shengren (αγίους)». “Η γνώση που είναι στα πρόθυρα να χαθεί” περιλάμβανε τη γνώση του TCM. Για να συνεχίσει “η γνώση του TCM που είναι στα πρόθυρα να χαθεί”, εμείς θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να την μάθουμε, ώστε να την κληρονομήσουμε και να την διαδώσουμε. Αυτή είναι και η δια βίου επιθυμία μου.
Η λέξη “Shanghan” έχει μια ευρεία και μια στενή έννοια. Με την ευρεία έννοια, το Shanghan αναφέρεται σε όλες τις ασθένειες που εμφανίζονται λόγω εξωτερικών αιτιών, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιών. Τα τελευταία χρόνια, ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι νέες επιδημίες και άλλες ασθένειες εμφανίζονται συνεχώς και η ταχύτητα της εμφάνισης τους είναι πολύ πιο γρήγορη από την ταχύτητα της ανακάλυψης των θεραπειών τους. Πολλές ασθένειες έχουν ονόματα αλλά όχι θεραπείες. Ωστόσο, όταν δεν καταλαβαίνουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση του ιού της επιδημίας, μπορούμε να συνταγογραφήσουμε συμπωματικές συνταγές με βάση τις μεθόδους στο «Shanghanlun» του Zhang Zhongjing για το Shanghan. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του SARS και του COVID-19, πολλοί άνθρωποι στην Κίνα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνταγές βασισμένες στη θεωρία του «Shanghanlun» και η αποτελεσματικότητα τους ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες τους, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, των ορμονών και των αντιικών φαρμάκων.
Λέγεται συχνά ότι η παρατήρηση του Shanghan να γίνει μόνο πάνω στο τρέχον άλογο, δηλαδή ασθένειες όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο COVID-19 εμφανίζονται και αλλάζουν πολύ γρήγορα στα στάδια τους, όπως αντιμετωπίζεις έναν άγριο πόλεμο. Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων πού βρίσκεται η ασθένεια, ποιες αλλαγές θα συμβούν σε διαφορετικούς ανθρώπους; Ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη είναι η ασθένεια, μπορούμε να ανταποκριθούμε γρήγορα και να σώσουμε την κατάσταση. Αυτό μας δίδαξε ο δάσκαλος Zhang Zhongjing στο «Shanghanlun». Επειδή αυτά τα περιεχόμενα είναι πολύτιμοι θησαυροί που συνοψίζονται στην ιστορία όπου έχουν χαθεί αμέτρητες ζωές.
Σήμερα η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ακόμα επιβιώνει και έχει ακόμη θεραπευτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους δασκάλους μου του «Shanghanlun», η παραδοσιακή κινεζική ιατρική θα γίνει ο δρόμος επιστροφής στην παγκόσμια ιατρική. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι το δίδαγμα του «Shanghanlun», το οποίο αποτελεί το θεμέλιο για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια. Το πιο ερευνημένο και σημαντικότερο έργο TCM που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στην κλινική πράξη είναι το «Shanghanlun». Ανεβείτε στα γρήγορα σας άλογα και ελάτε να μελετήσουμε μαζί αυτό το κλασικό έργο! Αφήστε αυτό το βιβλίο που μπορεί να σώσει ζωές ανθρώπων να αποκτήσει ζωή στα χέρια μας!
Μια εισαγωγή από την Ma Yonglan σχετικά με το Ma Wang Dui:
Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου αρχαίας ελληνικής ιατρικής-τον κ. Τηλικίδη, που μου άνοιξε μια πόρτα και έτσι ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα για τη σύγκριση της αρχαίας ελληνικής ιατρικής και της κινεζικής ιατρικής. Στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού, τόσο ο αρχαίος ελληνικός όσο και ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός είναι ιδιαίτερα συναρπαστικοί, και όταν οι πόρτες της ιατρικής και στους δύο πολιτισμούς ανοίγουν ταυτόχρονα, ο κόσμος γίνεται τόσο πολύχρωμος και συνδεδεμένος.
Θυμάμαι ακόμα το καλοκαίρι του 2019 όταν επισκέφτηκα τους Δελφούς, το νεκροταφείο του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου με τον σύζυγό μου. Ένιωσα τη συνεχή κληρονομιά του πολιτισμού και έκλαψα μπροστά στα αρχαία. Το πιο εκπληκτικό πράγμα για τους δύο πολιτισμούς μας είναι ότι και οι δύο πολιτισμοί έχουν όχι μόνο γραπτά αρχεία (τα παραδοθέντα έγγραφα), αλλά και αρχαιολογικά έγγραφα, τα οποία είναι αρχαιολογικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους και έχουν σφραγιστεί υπόγεια για μεγάλο χρονικό διάστημα . Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, πριν από 100 χρόνια, ή ακόμα και 1.000 χρόνια, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους, επειδή οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις είναι τυχαίες και είμαστε τυχεροί που ζούμε μετά την εποχή αυτών των αρχαιολογικών ανακαλύψεων και έτσι γνωρίζουμε αυτά τα μυστικά.
Στον τομέα της TCM στην Κίνα, από τη δεκαετία του 1970, πολλά νεκροταφεία της Δυναστείας των Δυτικών Χαν (202 BC~ 8 AD) έχουν ανακαλυφθεί διαδοχικά στο Ma Wang Dui στην επαρχία Hunan, στο Zhangjiashan στην επαρχία Hubei, στο όρος Shuangbao και στο όρος Laoguan στην επαρχία Sichuan. Τα μεταξωτά βιβλία παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, τα μπαμπού και τα μοντέλα βελονισμού θαμμένα μέσα στους αρχαίους ταφούς έχουν δώσει μια νέα κατανόηση των κλασικών του TCM που πέρασαν από τους προγόνους μας, όπως ο Κανόνας του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing), το Nanjing και το Shang Han Lun. Εάν υπάρχει μια ευκαιρία στο μέλλον, θα ήθελα να μιλήσω για αυτά τα μοντέλα βελονισμού και τα κλασικά έργα.
Μεταξύ όλων αυτών των αρχαιολογικών ανακαλύψεων, οι πιο σημαντικές είναι οι τρεις τάφοι που θάφτηκαν στη δυναστεία των Δυτικών Χαν το 168 π.Χ. που ανακαλύφθηκαν στο Ma Wang Dui, στην πόλη Changsha, στην επαρχία Hunan από το 1972 έως το 1974. Δεκαπέντε ιατρικά έργα ανακαλύφθηκαν εδώ, επειδή δύο από αυτούς έχουν σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο, επομένως υπολογίζονται γενικά ως 14 είδη βιβλίων. Μέσα από αυτά τα 14 είδη ιατρικών βιβλίων, μάθαμε ότι οι πρώτοι μεσημβρινοί δεν ήταν 12 μεσημβρινοί, αλλά 11 μεσημβρινοί. Ορισμένες από τις διαδρομές και τις σχετικές ασθένειες που καταγράφηκαν σε αυτούς τους μεσημβρινούς καταγράφηκαν στον Κανόνα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing) και μερικές από αυτές άλλαξαν. Τα σημεία εκκίνησης, τα τελικά σημεία, οι κατεύθυνσεις, τα διερχόμενα μέρη του σώματος, καθώς και τα σχετικά συμπτώματα και ασθένειες, ακόμη και οι μέθοδοι διάγνωσης και οι μέθοδοι θεραπείας διαφέρουν πολύ από τον Κανόνα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing) και ταυτόχρονα κάπως μοιράζονται περισσότερες ομοιότητες με το μεσημβρινό σύστημα του Ιπποκράτη.
Φυσικά, εκτός από τους μεσημβρινούς, τα ιατρικά βιβλία Ma Wang Dui περιλαμβάνουν επίσης ονομασία αρχαίων ασθενειών, επεξεργασία κινεζικών βοτάνων, συνταγογράφηση, διάγνωση και πρόγνωση, διαιτοθεραπεία, σφυγμός, διατήρηση της υγείας, Daoyin Qigong, εσωτερική ιατρική, εξωτερική ιατρική, γυναικολογία, παιδιατρική , και ΩΡΛ. Υπάρχει επίσης το μυστηριώδες αρχαίο Zhu You (祝由ξόρκια) και η αλχημεία. Αυτά θα τα εισάγω στο 4ωρο μάθημα την πρώτη μέρα και το αναλυτικό μάθημα για τους 11 μεσημβρινούς θα εισαχθεί στο 4ωρο μάθημα τη δεύτερη μέρα.
Επιπλέον, υπάρχει ένα ουσιαστικό κομμάτι για τον Τάφο Ma Wang Dui. Δηλαδή, στον δεύτερο τάφο, ανακαλύφθηκε μια μούμια και πολλά δείγματα κινεζικών βοτάνων. Η μούμια ήταν μια γυναίκα στα 50 της. Από την σφραγίδα μέσα στον τάφο, γνωρίζουμε ότι το όνομά της είναι Xin Zhui — Κυρία Xin Zhui. Αφού άνοιξαν το φέρετρο 4 στρώσεων και τα μεταξωτά της ρούχα 20 στρώσεων, όλοι έμειναν άναυδοι. Ήταν σαν μια ωράια κοιμισμένη. Το δέρμα της ήταν λεπτό, λείο και ελαστικό και τα αιμοφόρα αγγεία από κάτω ήταν σχεδόν ορατά, τα μαλλιά της ήταν άθικτα και πολλές αρθρώσεις του σώματός της μπορούν να μετακινηθούν. Οι άνθρωποι έκαναν αυτοψία και διαπίστωσαν ότι η θέση και η δομή των σπλάχνων της ήταν σχεδόν φυσιολογικές. Στο στομάχι της βρέθηκαν λίγοι σπόροι πεπονιού. Διαπιστώθηκε ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο, αθηροσκλήρωση, πολλαπλή χολολιθίαση, άνω δεξιά πνευμονική φυματίωση και κάταγμα δεξιού αντιβραχίου. Η πόλη Changsha (η τοποθεσία του Τάφου Ma Wang Dui) βρίσκεται δίπλα σε ένα παραπόταμο του ποταμού Yangtze. Έχει ένα υγρό υποτροπικό κλίμα των μουσώνων, με ήπιο κλίμα, άφθονες βροχοπτώσεις, βροχές και ζέστη την ίδια περίοδο και τέσσερις διακριτές εποχές. Είναι απίστευτο θαύμα να βρεις αυτή τη μούμια με όλα τα σπλάχνα της κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Αυτά αποτελούν την Ιατρική του Ma Wang Dui. Σε διεθνές επίπεδο, μελετητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και άλλες χώρες έχουν πραγματοποιήσει εις βάθος έρευνα για τα Ιατρικά Βιβλία του Ma Wang Dui. Μεταξύ αυτών, οι κύριοι μελετητές είναι οι Donald John Harper, Ivana Buljan, Ernesto Nastari-Micheli και Livia Kohn κ.α.