fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Εισαγωγή στην Ιατρική του Ma Wang Dui (168 π.Χ.)

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου αρχαίας ελληνικής ιατρικής–τον κ. Τηλικίδη, που μου άνοιξε μια πόρτα και έτσι ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα για τη σύγκριση της αρχαίας ελληνικής ιατρικής και της κινεζικής ιατρικής. Στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού, τόσο ο αρχαίος ελληνικός όσο και ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός είναι ιδιαίτερα συναρπαστικοί, και όταν οι πόρτες της ιατρικής και στους δύο πολιτισμούς ανοίγουν ταυτόχρονα, ο κόσμος γίνεται τόσο πολύχρωμος και συνδεδεμένος.

Θυμάμαι ακόμα το καλοκαίρι του 2019 όταν επισκέφτηκα τους Δελφούς, το νεκροταφείο του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου με τον σύζυγό μου. Ένιωσα τη συνεχή κληρονομιά του πολιτισμού και έκλαψα μπροστά στα αρχαία. Το πιο εκπληκτικό πράγμα για τους δύο πολιτισμούς μας είναι ότι και οι δύο πολιτισμοί έχουν όχι μόνο γραπτά αρχεία (τα παραδοθέντα έγγραφα), αλλά και αρχαιολογικά έγγραφα, τα οποία είναι αρχαιολογικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους και έχουν σφραγιστεί υπόγεια για μεγάλο χρονικό διάστημα . Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, πριν από 100 χρόνια, ή ακόμα και 1.000 χρόνια, κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους, επειδή οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις είναι τυχαίες και είμαστε τυχεροί που ζούμε μετά την εποχή αυτών των αρχαιολογικών ανακαλύψεων και έτσι γνωρίζουμε αυτά τα μυστικά.

Στον τομέα της TCM στην Κίνα, από τη δεκαετία του 1970, πολλά νεκροταφεία της Δυναστείας των Δυτικών Χαν (202 BC~ 8 AD) έχουν ανακαλυφθεί διαδοχικά στο Ma Wang Dui στην επαρχία Hunan, στο Zhangjiashan στην επαρχία Hubei, στο όρος Shuangbao και στο όρος Laoguan στην επαρχία Sichuan. Τα μεταξωτά βιβλία παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, τα μπαμπού και τα μοντέλα βελονισμού θαμμένα μέσα στους αρχαίους ταφούς έχουν δώσει μια νέα κατανόηση των κλασικών του TCM που πέρασαν από τους προγόνους μας, όπως ο Κανόνας του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing), το Nanjing και το Shang Han Lun. Εάν υπάρχει μια ευκαιρία στο μέλλον, θα ήθελα να μιλήσω για αυτά τα μοντέλα βελονισμού και τα κλασικά έργα.

Μεταξύ όλων αυτών των αρχαιολογικών ανακαλύψεων, οι πιο σημαντικές είναι οι τρεις τάφοι που θάφτηκαν στη δυναστεία των Δυτικών Χαν το 168 π.Χ. που ανακαλύφθηκαν στο Ma Wang Dui, στην πόλη Changsha, στην επαρχία Hunan από το 1972 έως το 1974. Δεκαπέντε ιατρικά έργα ανακαλύφθηκαν εδώ, επειδή δύο από αυτούς έχουν σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο, επομένως υπολογίζονται γενικά ως 14 είδη βιβλίων. Μέσα από αυτά τα 14 είδη ιατρικών βιβλίων, μάθαμε ότι οι πρώτοι μεσημβρινοί δεν ήταν 12 μεσημβρινοί, αλλά 11 μεσημβρινοί. Ορισμένες από τις διαδρομές και τις σχετικές ασθένειες που καταγράφηκαν σε αυτούς τους μεσημβρινούς καταγράφηκαν στον Κανόνα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing) και μερικές από αυτές άλλαξαν. Τα σημεία εκκίνησης, τα τελικά σημεία, οι κατεύθυνσεις, τα διερχόμενα μέρη του σώματος, καθώς και τα σχετικά συμπτώματα και ασθένειες, ακόμη και οι μέθοδοι διάγνωσης και οι μέθοδοι θεραπείας διαφέρουν πολύ από τον Κανόνα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Huangdi Neijing) και ταυτόχρονα κάπως μοιράζονται περισσότερες ομοιότητες με το μεσημβρινό σύστημα του Ιπποκράτη.

Φυσικά, εκτός από τους μεσημβρινούς, τα ιατρικά βιβλία Ma Wang Dui περιλαμβάνουν επίσης ονομασία αρχαίων ασθενειών, επεξεργασία κινεζικών βοτάνων, συνταγογράφηση, διάγνωση και πρόγνωση, διαιτοθεραπεία, σφυγμός, διατήρηση της υγείας, Daoyin Qigong, εσωτερική ιατρική, εξωτερική ιατρική, γυναικολογία, παιδιατρική , και ΩΡΛ. Υπάρχει επίσης το μυστηριώδες αρχαίο Zhu You (祝由ξόρκια) και η αλχημεία. Αυτά θα τα εισάγω στο 4ωρο μάθημα την πρώτη μέρα και το αναλυτικό μάθημα για τους 11 μεσημβρινούς θα εισαχθεί στο 4ωρο μάθημα τη δεύτερη μέρα.

Επιπλέον, υπάρχει ένα ουσιαστικό κομμάτι για τον Τάφο Ma Wang Dui. Δηλαδή, στον δεύτερο τάφο, ανακαλύφθηκε μια μούμια και πολλά δείγματα κινεζικών βοτάνων. Η μούμια ήταν μια γυναίκα στα 50 της. Από την σφραγίδα μέσα στον τάφο, γνωρίζουμε ότι το όνομά της είναι Xin Zhui — Κυρία Xin Zhui. Αφού άνοιξαν το φέρετρο 4 στρώσεων και τα μεταξωτά της ρούχα 20 στρώσεων, όλοι έμειναν άναυδοι. Ήταν σαν μια ωράια κοιμισμένη. Το δέρμα της ήταν λεπτό, λείο και ελαστικό και τα αιμοφόρα αγγεία από κάτω ήταν σχεδόν ορατά, τα μαλλιά της ήταν άθικτα και πολλές αρθρώσεις του σώματός της μπορούν να μετακινηθούν. Οι άνθρωποι έκαναν αυτοψία και διαπίστωσαν ότι η θέση και η δομή των σπλάχνων της ήταν σχεδόν φυσιολογικές. Στο στομάχι της βρέθηκαν λίγοι σπόροι πεπονιού. Διαπιστώθηκε ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο, αθηροσκλήρωση, πολλαπλή χολολιθίαση, άνω δεξιά πνευμονική φυματίωση και κάταγμα δεξιού αντιβραχίου. Η πόλη Changsha (η τοποθεσία του Τάφου Ma Wang Dui) βρίσκεται δίπλα σε ένα παραπόταμο του ποταμού Yangtze. Έχει ένα υγρό υποτροπικό κλίμα των μουσώνων, με ήπιο κλίμα, άφθονες βροχοπτώσεις, βροχές και ζέστη την ίδια περίοδο και τέσσερις διακριτές εποχές. Είναι απίστευτο θαύμα να βρεις αυτή τη μούμια με όλα τα σπλάχνα της κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Αυτά αποτελούν την Ιατρική του Ma Wang Dui. Σε διεθνές επίπεδο, μελετητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και άλλες χώρες έχουν πραγματοποιήσει εις βάθος έρευνα για τα Ιατρικά Βιβλία του Ma Wang Dui. Μεταξύ αυτών, οι κύριοι μελετητές είναι οι Donald John Harper, Ivana Buljan, Ernesto Nastari-Micheli και Livia Kohn κ.α.

– Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί Online παρουσίαση του έργου της Ma Yonglan από τον Αλέξανδρο Τηλικίδη και την ίδια. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει μπορεί να στείλει αίτημα στο info@akadimia.gr ώστε να του αποστείλουμε τον σύνδεσμο την ημέρα της παρουσίασης!

– Η κα. Ma Yonglan θα διδάξει παιδιατρικό μασάζ στις 27-28/5/23 στον χώρο της Ακαδημίας στην Γλυφάδα. Αναλυτικές πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα!

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Ma Yonglan

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες: Σαββατοκύριακο 4 & 5 Μαρτίου 2023 και ώρες 15:00 – 19:00 το Σάββατο 4 Μαρτίου και 10:00 – 14:00 την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ

Τόπος διεξαγωγής: Το μάθημα θα γίνει στην Ελληνική γλώσσα, Online μέσω του Zoom.

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡOΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.