Η Ομοιοπαθητική είναι μια φυσική θεραπευτική μέθοδος, τα θεμέλια της οποίας τέθηκαν από τον Samuel Hahnneman, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (1755-1843), ήταν Γερμανός ιατρός και ως φιλόσοφος και εμβριθής μελετητής τόσο του ανθρώπινου σώματος όσο και της ιατρικής οδηγήθηκε στην αρχαία ελληνική ιατρική σκέψη, από την οποία υιοθέτησε το Νόμο των Ομοίων: «τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα» (Ιπποκράτης, Άπαντα τα Έργα, Περί τόπων των κατά άνθρωπον). Χρησιμοποιώντας λοιπόν την φιλοσοφική βάση αυτή, μαζί με την γνώση των βοτάνων αλλά και τις γνώσεις αλχημείας που είχε (η αλχημεία ανθούσε στην εποχή του και από την οποία προέκυψαν η σύγχρονη Βιοχημική Ιατρική και η Ομοιοπαθητική Ιατρική), παρήγαγε μέσα από ενδελεχή μελέτη ένα καινούργιο θεραπευτικό εργαλείο: το ομοιοπαθητικό φάρμακο.
Στα πλαίσια της τριετούς φοίτησης στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ, παρέχεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση πάνω στην θεραπευτική αυτή τέχνη, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης Διπλώματος στην Ομοιοπαθητική (με την συμπλήρωση των προαπαιτούμενων μαθημάτων), ή Βεβαίωσης παρακολούθησης (χωρίς προαπαιτούμενα μαθήματα).
Στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ διδάσκεται ο συνδυασμός κλασσικής και σύγχρονης Ομοιοπαθητικής και οι τελευταίες εξελίξεις και προσεγγίσεις που συμβαίνουν στο χώρο παγκοσμίως.
Για μια ολοκληρωμένη εικόνα του περιεχομένου μαθημάτων της Ομοιοπαθητικής όπως διδάσκεται στην Ακαδημία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ το ΝΕΟ video παρουσίασης από την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ελένη Σπυρίδου.
Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε την παλαιότερη παρουσίαση εδώ!
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α’ και Β’ ΕΤΟΥΣ:
- Ιστορία και φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής.
- Μεγάλοι Δάσκαλοι της Ομοιοπαθητικής και το έργο τους.
- Ταοϊσμός και Ομοιοπαθητική.
- Νόμοι Ομοιοπαθητικής.
- Ιπποκρατική μέθοδος στην αντιμετώπιση του περιστατικού.
- Όργανον της θεραπευτικής τέχνης, 6η έκδοση.
- Οι αποδείξεις φαρμάκων του Hahnemann.
- Τα μιάσματα του Hahnemann.
- Στο Α έτος διδάσκονται 35 πολύχρηστα φάρμακα της Materia Medica με βάση τους μεγάλους Δασκάλους της Ομοιοπαθητικής.
- Τα 3 βασικά βασίλεια της Ομοιοπαθητικής Φαρμακολογίας.
- Άλατα Schuessler και η χρήση τους.
- Αντιμετώπιση οξέων νοσηρών καταστάσεων με ομοιοπαθητικά φάρμακα.
- Η χρήση του repertory (ευρετηριολόγιο), λήψη ιστορικού, τεχνικές λήψης (Κλασσική μέθοδος, μέθοδος Sankaran – 8 boxes method – Sankaran DeWise).
- Τα 10 μιάσματα σύμφωνα με τον Sankaran.
- Ταξινόμηση σε βασίλεια:
- Ορυκτά: Περιοδικός πίνακας και τα στάδια εξέλιξης του ατόμου. Αναλυτική παρουσίαση όλων των φαρμάκων του Περιοδικού πίνακα κατά σειρές και κατά στήλες, σύμφωνα με τον Jan Scholten, τον Rajan Sankaran και άλλους συγγραφείς. Ανάλυση περιστατικών για την κάθε σειρά.
- Φυτά: Ανθοφόρα φυτά (Δικοτυλήδονα / Μονοκοτυλήδονα) – οι έξι Subclasses των ανθοφόρων φυτών και η εξέλιξη τους, σύμφωνα με τον Rajan Sankaran, την Michal Yakir (Evolution of Plants), τον Dinesh Chauhan και τον Mahesh Gandhi. Ανάλυση περιστατικών για την κάθε Subclass. Οι αισθήσεις των φυτών αναλυτικά κατά οικογένεια, σύμφωνα με τον Rajan Sankaran. Αρχαία φυτά.
- Ζώα: Κατηγορίες και οικογένειες και ο μηχανισμός τους σύμφωνα με τον Rajan Sankaran: Θηλαστικά, έντομα, αράχνες, ερπετά, πουλιά, μαλάκια και άλλα ζώα από τη θάλασσα. Η εξέλιξη των ζώων σύμφωνα με τον Mahesh Gandhi και τους Joshis. Ανάλυση περιστατικών για την κάθε οικογένεια.
- Νοσώδη – Σαρκώδη – Αστάθμητα. Χαρακτηριστικά και ανάλυση περιστατικών.
- Χρήση του ρεπέρτορι. Χρησιμοποιούνται τα πλέον εξελιγμένα ευρετηριολόγια και διδάσκεται η ορθή χρήση τους.
- Τα 7 επίπεδα της εμπειρίας κατά Sankaran
- Μέθοδος Misha Norland: Mappa Mundi
- Παθολογίες της ψυχής
- Λιγότερο γνωστά φάρμακα
- Παρουσίαση και ανάλυση περιστατικών του Dr Rajan Sankaran στα Ελληνικά, με την μέθοδό του (synergy).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΕΤΟΥΣ:
Στο Γ΄ έτος οι σπουδαστές παρακολουθούν βίντεο περιστατικά σε συνεργασία με την Τhe Other Song Academy της Βομβάης. Πρόκειται για μια από τις πλέον καταξιωμένες σχολές Ομοιοπαθητικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρυτής και δάσκαλος της οποίας είναι ο Dr. Rajan Sankaran. Οι μαθητές παρακολουθούν και συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης ιστορικού και την ανεύρεση του κατάλληλου ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Γίνεται ανάλυση και επεξήγηση του φαρμάκου που δόθηκε, καθώς και feedback από τον ασθενή.
Σε όλη τη διάρκεια της τριετούς φοίτησής τους, οι σπουδαστές της Ομοιοπαθητικής θα έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν ευρετηριολόγηση χρησιμοποιώντας, εκτός από το Kent’s Repertory, τα πλέον εξελιγμένα ηλεκρονικά ευρετηριολόγια (ρεπέρτορι), όπως το Synergy Homeopathic Software (SHS), το Vital Quest, το Radar Opus, το Vithoulkas compass κ.ά.