Εμείς οι Έλληνες για να γνωρίσουμε την ιατρική των προγόνων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε στις ιατρικές παραδόσεις άλλων λαών όπως οι Κινέζοι, οι Θιβετάνοι, οι Ινδοί, οι Πέρσες, κ.α. προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με κομμάτια της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής τα οποία οι παραπάνω ιατρικές Παραδόσεις διατήρησαν ανέπαφα. Οι Πέρσες (σημερινοί Ιρανοί) έχουν ιδιαίτερα μακραίωνη σχέση με την Ελλάδα. Ανάμεσα στα άλλα έχουν ανταλλάξει με τους Έλληνες και ιατρική γνώση. Κατά τον 10ο μ.Χ. αιώνα, έχουμε την εμφάνιση ενός σπουδαίου Πέρση γιατρού του Αβικέννα. Ο Αβικέννας μετέφρασε τα άπαντα του Γαληνού στα Αραβικά και πάνω σε αυτά βάσισε την ιατρική του διδασκαλία. Αυτή την διδασκαλία έχουν διασώσει οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης οι οποίοι διδάσκουν την Παραδοσιακή Ιρανική Ιατρική, που είναι ουσιαστικά η ιατρική του Αβικέννα.
Στα πλαίσια λοιπόν αφύπνισης και αναγέννησης της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, κατανόησης της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής αλλά και διαπολιτισμικής επικοινωνίας καλέσαμε 2 καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για να διδάξουν τα κάτωθι μαθήματα:
7-8 Δεκεμβρίου 2019: Βασική Θεωρία Παραδοσιακής Περσικής (Ιρανικής) Ιατρικής
Ανάλυση βασικών αρχών
ΔΙΔΑΣΚΕΙ: Dr. Meysam Shirzad
MD, PhD of Persian Medicine; Assistant Prof. of traditional medicine at School of Persian Medicine in the Medical School of Tehran University.
14-15 Δεκεμβρίου 2019: Παραδοσιακή Περσική (Ιρανική) Βοτανοθεραπεία
Ανάλυση βασικών Βοτάνων
Ανάλυση βασικών αρχών σύνθεσης των συνταγών
Περιγραφή βασικών συνταγών
ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Dr. Arman Zargaran
PharmD, PhD of traditional Pharmacy, Assistant prof. of traditional pharmacy & Vice Dean for international affairs at School of Persian Medicine in the Medical School of Tehran University.