logo

Κεντρικό:
Σωκράτους 24, Κηφισιά 145 61
Παράρτημα 1:
Αμφικτύονος 12 & Πουλοπούλου, Θησείο 118 51
Παράρτημα 2:
Καλαμών 3 , Παραλία Γλυφάδας 166 75

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Κινέζικη Βοτανοθεραπεία

Η χρήση βοτάνων από τον άνθρωπο, άλλοτε ως τροφή και άλλοτε ως γιατρικό είναι μια αυθόρμητη διαδικασία που έχει σχέση με διεργασίες επιβίωσης. Ο άνθρωπος πρώτα μαθαίνει να τρώει (άρα να χρησιμοποιεί βότανα) και μετά εκπολιτίζεται.
Ο υπερφίαλος τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, ειδικά στις πόλεις, τον έχει απομακρύνει από τη φυσική πραγματικότητα. Τον έχει κάνει να αισθάνεται ξένος ως προς τη φύση, αδύναμος και ανήμπορος στο να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί της. Πιστεύει ότι η απόσταση που τον χωρίζει τώρα πια από τη φύση είναι ανυπέρβλητη.
Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Ο καθένας από εμάς είναι ένα κομμάτι της φύσης. Για τον καθένα μας υπάρχει η δυνατότητα ένωσης με την φύση. Φτάνει να το επιλέξουμε.
Η «ΜΥΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» είναι ένα μάθημα που έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την χαμένη πίστη του σύγχρονου ανθρώπου στη δύναμη της φύσης. Να αφυπνίσει μνήμες που όλοι έχουμε μέσα μας σχετικά με την δύναμη των βοτάνων. Το μάθημα αυτό δεν είναι μια καθ’ έδρας φιλολογική απαρίθμηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων κάποιων βοτάνων. Είναι ένα μονοπάτι το οποίο χαράσσεται πάνω στα ενστικτώδη βιώματα που έχει ο καθένας μας σχετικά με τα βότανα. Ανασύρει αυτά τα ενστικτώδη βιώματα και οδηγεί στην κατανόηση του φυσικού κόσμου στο σύνολό του. Έτσι ο μελετητής βιώνοντας κατανοεί τόσο τον φυσικό κόσμο ως ένα ενιαίο σύνολο, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό ως ένα κομμάτι αυτού του συνόλου.
Τα βότανα μετατρέπονται με αυτόν τον τρόπο σε εργαλείο γνώσης – μνήμης. Στα πλαίσια αυτά η θεραπεία έρχεται ως ένα φυσικό επακόλουθο αυτογνωσίας.
Καλούμε όλους όσους αναζητούν ένα κανάλι επικοινωνίας με την φύση να παρακολουθήσουν την «ΜΥΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ»

Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία έχει διατηρήσει άρρηκτη τη συνέχεια και τη σύνδεσή της με το παρελθόν. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρεί την κυριαρχία στον χώρο των βοτάνων. Επιλέγουμε λοιπόν ν’ ασχοληθούμε με τα Κινέζικα βότανα γιατί αυτά διατηρούν τους δρόμους της γνώσης και της μνήμης ανοιχτούς και μέσω αυτών μας βοηθούν να αφυπνίσουμε και τους αντίστοιχους της Αρχαίας Ελληνικής Βοτανοθεραπείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
Προσδιορισμός της ενεργειακής φύσης των βοτάνων.
Γνωριμία με την προσωπικότητα και την Ενεργειακή Φύση 120 και πλέον βοτάνων.
Συνταγές βοτάνων και χρήση τους στην Παθολογία.
Αναφορά σε βότανα της ελληνικής φύσης.
Πρακτική εξάσκηση των μαθητών στο Βοτανοπωλείο Εστία.

Το μάθημα παρέχεται και ως DISTANCE LEARNING

Συνάντηση Ενημέρωσης: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 13:45, Γλυφάδα

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Αλέξανδρος Τηλικίδης

Γεννήθηκα το 1966 στην Αθήνα. Το 1991 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Πάτρας.  Έλαβα την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το 2001. Ξεκίνησα τις σπουδές του στο βελονισμό το 1994 στην Αθήνα. Το 1996 σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στο Tianjin  της Κίνας, Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία με τους καθηγητές Liu Gongwang και Zhong Qiangwei.
Από το 1997 ασκώ τον βελονισμό και την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία στην Αθήνα και διδάσκω τη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία. Το 2004 ίδρυσα την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, με στόχο την διάδοση και προώθηση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και τον συγκερασμό της Π.Κ.Ι. με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική. Έχω εκδώσει τα εξής βιβλία στα ελληνικά: Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (1999, εκδόσεις Ακαδημία), Κινεζική Βοτανοθεραπεία – Βότανα και συνταγές (2011, εκδόσεις etra) και Ελληνικός Βελονισμός, Μεσημβρινοί και σημεία βελονισμού, με βάση τον Ιπποκράτη (2013, εκδόσεις Ακαδημία), Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, Μέρος Α ( 2014, εκδόσεις Ακαδημία).

Επικοινωνία:  info@akadimia.gr

Κωνσταντίνος Γρίβας

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπονώντας την πτυχιακή διατριβή μου πάνω στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών στο Άγιο Όρος. Έκτοτε έχω διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Αρκτούρου, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και άλλων ιδρυμάτων και οργανώσεων. Συμμετείχα σε περιβαλλοντικές μελέτες και σε ομάδες πεδίου προγραμμάτων παρακολούθησης προστατευόμενων ειδών πανίδας (Γυπαετός, Όρνιο, Αρκούδα, Οχιά της Μήλου κλπ.) και περιοχών (εκπόνηση μελετών χλωρίδας και βιοτόπων, αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση γεωργών και κτηνοτρόφων κλπ.), καθώς και σε μελέτες σχετικά με την φαρμακευτική χλωρίδα. Από το 2008 παρακολουθώ μαθήματα στην Ακαδημία με αντικείμενα τον Βελονισμό, την Κινεζική Βοτανοθεραπεία, την Διατροφή κλπ.

Εύα Σιακφά

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965. Μεγάλωσα με άξονα τη Μουσική, τη Τέχνη γενικότερα, αλλά και με μια έμφυτη ροπή προς τη θεραπεία, αντικείμενα που έδιναν τροφή στις προσωπικές εσωτερικές μου αναζητήσεις και που μέσα στο χρόνο ενίσχυαν την πεποίθησή μου ότι κάπου συναντιούνται. . .
Στα είκοσι χρόνια μου γίνομαι μητέρα, γεγονός που με σηματοδοτεί και το βιώνω μυητικά. Την ίδια εποχή σπουδάζω Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων και λίγο αργότερα μαζί με τα δύο πια αγόρια, ξεκινώ καινούργιο κύκλο στην επαφή μου με τη Μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα Πιάνου και Αρμονίας.
Η ανάγκη να εξελίσσομαι, αλλά και να δίνω ερεθίσματα στην εξέλιξη των παιδιών μου, με έφερε σε επαφή με μια σειρά εναλλακτικές προσεγγίσεις και δρόμους αυτογνωσίας, σε πρώτο επίπεδο ως θεραπευόμενη. Η διαδικασία αυτή, μου χάρισε δυνατές εμπειρίες και ισχυρά βιώματα, που στη πορεία μετουσιώθηκαν σε εργαλεία της θεραπευτικής τέχνης. Ταυτόχρονα έδινε έμπνευση και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της σπουδής. Μυήθηκα στο Ρέικι και την Εξισορρόπηση του Ηλεκτρομαγνητικού Πεδίου(EMF), στα τρία επίπεδα Συμβούλου της χρωμοθεραπείας της Aura Soma και στην ενεργειακή θεραπεία της Επανασύνδεσης ( Reconnection και Reconnective Healing), του Dr. Eric Pearl.
Το 2005, με έναν ιδιαίτερα συγχρονικό τρόπο, βρίσκομαι στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Μέχρι και το 2008 που ολοκλήρωσα το κύκλο σπουδών που αφορούν στο «Πτυχίο Θεραπευτού» που έχει θεσπίσει η Ακαδημία, παρακολουθώ τα μαθήματα του Βελονισμού, των Κινέζικων και Δυτικών Βοτάνων, του I Ching, του χρωμοβελονισμού και του Thai Yoga Massage.
Τα δύο τελευταία χρόνια μόνη ή με ομάδες συναδέλφων θεραπευτών, πραγματοποίησα παρουσιάσεις και σεμινάρια, με θέματα που αφορούν στη θεραπεία και την ολιστική της προσέγγιση, στην Αθήνα, το Βόλο και τα Ιωάννινα. Δίδαξα επίσης στην Κύπρο το μάθημα των Κινέζικων Βοτάνων.
Ασκώ τη θεραπεία σε δικό μου χώρο στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζω στη «διαδικασία της ενθύμισης» παρακολουθώντας το μάθημα της Βασικής Θεωρίας της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής με τον Αλέξανδρο Τηλικίδη, που η παρουσία του ως δασκάλου και θεραπευτή, αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

Ταξιάρχης Παναγιωταράς
Βασίλης Τσάκαλος

 Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1978. Σπούδασα τεχνικός Η/Υ και εργάστηκα για ένα σύντομο διάστημα πάνω στο αντικείμενο για να αντιληφθώ τελικά πως δεν ήθελα να βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο. Στην συνέχεια εργάστηκα σε παραγωγές μουσικών φεστιβάλ, φωτογραφήσεις περιοδικών και ως μάγειρας. Έχω το Cambridge of Proficiency in English, επάρκεια διδασκαλίας από το ελληνικό κράτος και έχω εργαστεί και ως μεταφραστής. Έχω κάνει γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ιαπωνικά σε αρχάριο επίπεδο. Με ενδιαφέρει σε βάθος ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών της κοινωνικής ανθρωπολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και συγκριτικής θρησκειολογίας. Στα πλαίσια της αυτογνωσίας μου κάνω ψυχοθεραπεία δια μέσω τέχνης (Art therapy).
Ασκούμαι στις πολεμικές τέχνες από το 1994, στο ιαπωνικό Bujinkan Budo Taijutsu και στο κινέζικο βόρειο Wu στυλ του Taiqiquan της παραδοσιακής γενεαλογίας Yin Cheng Gong Fa του Πεκίνου με τον δάσκαλο Γιώργο Χριστοφόρου. Η μελέτη των πολεμικών τεχνών με οδήγησε στην μελέτη των θεραπευτικών τεχνών, στην αρχή με σεμινάρια Οστεοπαθητικής το 2003 με τον Moshe Kastiel στο Μόναχο και αργότερα με τριετείς σπουδές Shiatsu. Έχω λάβει τον δεύτερο βαθμό “okuden” στο Usui Reiki Ryoho από την δασκάλα μου Μόσχα Σκόδρα.
Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ολοκληρώνοντας το τριετές πτυχίο της σχολής δίνοντας έμφαση στην κινέζικη βοτανοθεραπεία υπό τους δασκάλους Αλέξανδρο Τηλικίδη και Κωνσταντίνο Γρίβα. Στο περιοδικό Παιώνια #16 δημοσιεύτηκε άρθρο μου σχετικά με την επιτυχή αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης σκύλων (καλαζάρ) με κινέζικα βότανα. Συμμετείχα στις μεταφράσεις των ονομάτων των κινέζικων συνταγών των βιβλίων “ο Δρόμος της Αυτοκράτειρας” και “ο Χορός του Σαμάνου” των εκδόσεων Ακαδημία. Πλέον είμαι ένας από τους εκπαιδευτές στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στα μαθήματα της κινέζικης βοτανοθεραπείας και βελονισμού και μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής.
Έχω συμμετάσχει στα τρία συνέδρια Π.Κ.Ι. που διοργανώθηκαν από τον Ελληνικό Σύλλογο Κινέζικης Ιατρικής καθώς και σε πληθώρα σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους εισηγητές με θέματα την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, την Κλασσική Κινέζικη Ιατρική, τα συστήματα βελονισμού Tung και Tan, την κινέζικη βοτανοθεραπεία, το Qigong και τις παραδοσιακές και σύγχρονες πολεμικές τέχνες. Ασκώ την πλήρη γκάμα της Κινέζικης Ιατρικής δηλαδή την διατροφή, την άσκηση, την μάλαξη, τον βελονισμό και την βοτανοθεραπεία και αναλαμβάνω και περιστατικά σκύλων σε συνεργασία πάντα με κτηνίατρο.
Στόχος μου είναι να εμβαθύνω στην μελέτη των κλασσικών κειμένων και εννοιών της Κινέζικης σκέψης, φιλοσοφίας,  ιατρικής, σωματικής άσκησης και πολεμικών τεχνών οι οποίες προάγουν της “Kαλλιέργεια της Ζωής” (Yangsheng Gong) στο πρότυπο των παλαιών γιατρών-ασκούμενων στην πολεμική τέχνη, όπως ο master Duan Zhi Lian, παραδοσιακός κινέζος γιατρός 108 ετών που είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε από κοντά κατά το 3ο Συνέδριο Π.Κ.Ι. το 2012.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη: 13/11/2019. Λήξη: 10/6/2020
Συνολική διάρκεια σπουδών: 104 ώρες
Μαθήματα: Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, 17:00-21:00

Κόστος συμμετοχής:
εγγραφή 200€, δίδακτρα: 1000€

Τόπος διεξαγωγής: Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.