fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ιστορία της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής

Τουλάχιστον μέχρι την περίοδο αμέσως μετά τον Γαληνό (129-217 μ.Χ.) η Αρχαία Ελληνική Ιατρική δεν ήταν ομοιογενής από πλευράς θεωρίας. Τρεις μεγάλες σχολές ιατρικής σκέψης (Ιπποκρατικοί ή Δογματικοί, Εμπειρικοί και Μεθοδικοί) και κάποιες μικρότερες (Πνευματικοί και Εκλεκτικοί) έρχονταν σε αντιπαράθεση γύρω από καίρια ζητήματα της φιλοσοφίας της ιατρικής. Η επικράτηση μιας λίγο ως πολύ ομοιογενούς ιατρικής παράδοσης μετά τον 4ο αι. μ.Χ. δημιούργησε ένα εύρωστο θεραπευτικό σύστημα που λειτουργούσε θαυμάσια μέχρι την έλευση της χημικής ιατρικής κατά τον 19ο αι. Χάρη στους Άραβες η ελληνική ιατρική κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Στοιχεία της ανιχνεύονται στην απομονωμένη Αιθιοπία, την Ινδία (Unani Tibbia), το Θιβέτ, αλλά και την ίδια την Κίνα.
Στην προσπάθεια κατανόησης και πρακτικής εφαρμογής της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, στο πλαίσιο των ολιστικών μεθόδων θεραπείας, είναι απαραίτητη η ενδελεχής μελέτη της εξέλιξης των επιμέρους μερών της, δηλαδή της θεωρίας (4 στοιχεία και χυμοί κλπ.), της διάγνωσης και πρόγνωσης (σφυγμολογία, ουροσκοπία) και της θεραπευτικής (δίαιτα, φαρμακολογία, χειρουργική). Ιδιαίτερη αξία έχει η εξέταση της μεθόδου διδασκαλίας της ιατρικής από τους αλεξανδρινούς δασκάλους του 6ου-7ου αι. μ.Χ. (Γέσιος ο Πετραίος, Παλλάδιος Ιατροσοφιστής, Θεόφιλος Πρωτοσπαθάριος, Στέφανος ο Αθηναίος κλπ.) ειδικά αν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο αξιόλογο σύστημα εκπαίδευσης για την Αρχαία Ελληνική Ιατρική.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
* Οι τρεις μεγάλες σχολές ιατρικής σκέψης (Ιπποκρατικοί ή Δογματικοί, Εμπειρικοί και Μεθοδικοί)
* Η επίδραση της Ελληνικής ιατρικής στην Αιθιοπία, την Ινδία (Unani Tibbia), το Θιβέτ, αλλά και την Κίνα.
* Η θεωρία (4 στοιχεία και χυμοί κλπ.), η διάγνωση και πρόγνωση (σφυγμολογία, ουροσκοπία) και η θεραπευτική (δίαιτα, φαρμακολογία, χειρουργική) της Ελληνικής ιατρικής.
* Διοσκουρίδης, Γαληνός και οι αλεξανδρινοί δάσκαλοι του 6ου-7ου αι. μ.Χ. (Γέσιος ο Πετραίος, Παλλάδιος Ιατροσοφιστής, Θεόφιλος Πρωτοσπαθάριος, Στέφανος ο Αθηναίος κλπ.).

 

Το μάθημα παρέχεται και ως Distance Learning

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Κωνσταντίνος Γρίβας

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπονώντας την πτυχιακή διατριβή μου πάνω στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών στο Άγιο Όρος. Έκτοτε έχω διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Αρκτούρου, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και άλλων ιδρυμάτων και οργανώσεων. Συμμετείχα σε περιβαλλοντικές μελέτες και σε ομάδες πεδίου προγραμμάτων παρακολούθησης προστατευόμενων ειδών πανίδας (Γυπαετός, Όρνιο, Αρκούδα, Οχιά της Μήλου κλπ.) και περιοχών (εκπόνηση μελετών χλωρίδας και βιοτόπων, αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση γεωργών και κτηνοτρόφων κλπ.), καθώς και σε μελέτες σχετικά με την φαρμακευτική χλωρίδα. Από το 2008 παρακολουθώ μαθήματα στην Ακαδημία με αντικείμενα τον Βελονισμό, την Κινεζική Βοτανοθεραπεία, την Διατροφή κλπ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες: 8/10/2022, 12/11/2022, 3/12/2022, 14/1/2023, 4/2/2023, 1/4/2023, 27/5/2023

Συνολική διάρκεια σπουδών: 14 ώρες.
Μαθήματα: στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, ημέρα Σάββατο και ώρες 13:30 – 15:30.
Κόστος συμμετοχής: 100 €
Τόπος διεξαγωγής: Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.