fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ιστορία της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής – εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Τουλάχιστον μέχρι την περίοδο αμέσως μετά τον Γαληνό (129-217 μ.Χ.) η Αρχαία Ελληνική Ιατρική δεν ήταν ομοιογενής από πλευράς θεωρίας. Τρεις μεγάλες σχολές ιατρικής σκέψης (Ιπποκρατικοί ή Δογματικοί, Εμπειρικοί και Μεθοδικοί) και κάποιες μικρότερες (Πνευματικοί και Εκλεκτικοί) έρχονταν σε αντιπαράθεση γύρω από καίρια ζητήματα της φιλοσοφίας της ιατρικής. Η επικράτηση μιας λίγο ως πολύ ομοιογενούς ιατρικής παράδοσης μετά τον 4ο αι. μ.Χ. δημιούργησε ένα εύρωστο θεραπευτικό σύστημα που λειτουργούσε θαυμάσια μέχρι την έλευση της χημικής ιατρικής κατά τον 19ο αι. Χάρη στους Άραβες η ελληνική ιατρική κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Στοιχεία της ανιχνεύονται στην απομονωμένη Αιθιοπία, την Ινδία (Unani Tibbia), το Θιβέτ, αλλά και την ίδια την Κίνα.
Στην προσπάθεια κατανόησης και πρακτικής εφαρμογής της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, στο πλαίσιο των ολιστικών μεθόδων θεραπείας, είναι απαραίτητη η ενδελεχής μελέτη της εξέλιξης των επιμέρους μερών της, δηλαδή της θεωρίας (4 στοιχεία και χυμοί κλπ.), της διάγνωσης και πρόγνωσης (σφυγμολογία, ουροσκοπία) και της θεραπευτικής (δίαιτα, φαρμακολογία, χειρουργική). Ιδιαίτερη αξία έχει η εξέταση της μεθόδου διδασκαλίας της ιατρικής από τους αλεξανδρινούς δασκάλους του 6ου-7ου αι. μ.Χ. (Γέσιος ο Πετραίος, Παλλάδιος Ιατροσοφιστής, Θεόφιλος Πρωτοσπαθάριος, Στέφανος ο Αθηναίος κλπ.) ειδικά αν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο αξιόλογο σύστημα εκπαίδευσης για την Αρχαία Ελληνική Ιατρική.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
* Οι τρεις μεγάλες σχολές ιατρικής σκέψης (Ιπποκρατικοί ή Δογματικοί, Εμπειρικοί και Μεθοδικοί)
* Η επίδραση της Ελληνικής ιατρικής στην Αιθιοπία, την Ινδία (Unani Tibbia), το Θιβέτ, αλλά και την Κίνα.
* Η θεωρία (4 στοιχεία και χυμοί κλπ.), η διάγνωση και πρόγνωση (σφυγμολογία, ουροσκοπία) και η θεραπευτική (δίαιτα, φαρμακολογία, χειρουργική) της Ελληνικής ιατρικής.
* Διοσκουρίδης, Γαληνός και οι αλεξανδρινοί δάσκαλοι του 6ου-7ου αι. μ.Χ. (Γέσιος ο Πετραίος, Παλλάδιος Ιατροσοφιστής, Θεόφιλος Πρωτοσπαθάριος, Στέφανος ο Αθηναίος κλπ.).

Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ιστορία της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής:

Από το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η Ακαδημία εισέρχεται στον χώρο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για την Ιστορία της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής. Η υλοποίηση της εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας e-learning. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας ο σπουδαστής καλείται να παρακολουθήσει ασύγχρονα (βίντεο μαθημάτων) και σύγχρονα μαθήματα (σύνδεση με την φυσική τάξη μέσω zoom). Επίσης προσφέρουμε την δυνατότητα και στους εξ’ αποστάσεως σπουδαστές μας να παρακολουθούν όποτε το επιθυμούν τα μαθήματα δια ζώσης, κατόπιν συνεννόησης με την γραμματεία. Στο τέλος του μαθήματος ο σπουδαστής οφείλει να συμπληρώσει με επιτυχία τεστ προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Στην πλατφόρμα επίσης ο σπουδαστής θα βρει το εγχειρίδιο του μαθήματος σε pdf, το οποίο επίσης θα αποστέλλεται έντυπο μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση που θα μας υποδείξει.

Τέλος στην πλατφόρμα υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή ερωτήσεων προς τον διδάσκοντα του μαθήματος μέσω chat.

Το γενικό πνεύμα για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ο σπουδαστής να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της δια ζώσης εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να συμπτύξουμε τον χρόνο εκπαίδευσης γιατί αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Κωνσταντίνος Γρίβας

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπονώντας την πτυχιακή διατριβή μου πάνω στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών στο Άγιο Όρος. Έκτοτε έχω διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Αρκτούρου, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και άλλων ιδρυμάτων και οργανώσεων. Συμμετείχα σε περιβαλλοντικές μελέτες και σε ομάδες πεδίου προγραμμάτων παρακολούθησης προστατευόμενων ειδών πανίδας (Γυπαετός, Όρνιο, Αρκούδα, Οχιά της Μήλου κλπ.) και περιοχών (εκπόνηση μελετών χλωρίδας και βιοτόπων, αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση γεωργών και κτηνοτρόφων κλπ.), καθώς και σε μελέτες σχετικά με την φαρμακευτική χλωρίδα. Από το 2008 παρακολουθώ μαθήματα στην Ακαδημία με αντικείμενα τον Βελονισμό, την Κινεζική Βοτανοθεραπεία, την Διατροφή κλπ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κόστος συμμετοχής: 100 €

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.