Η «ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» έχει ως στόχο να μυήσει τον σπουδαστή σ’ ένα ολιστικό τρόπο Ιατρικής σκέψης. Ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται και η διδασκαλία όλων των υπολοίπων μαθημάτων. Έτσι δημιουργείται μια ενιαία γνωστική βάση, ώστε ο σπουδαστής να μπορεί να κατανοήσει τόσο την θεωρητική όσο και την πρακτική πλευρά των θεραπευτικών τεχνικών.
Η μύηση στην ολιστικότητα πραγματοποιείται μέσα από την επαφή με την Αρχαία Ιατρική Γνώση. Όλα τα ιατρικά συστήματα του παρελθόντος (Αρχαία Ελληνική, Ινδική, Κινέζικη Ιατρική…) χρησιμοποιούν τις ίδιες φιλοσοφικές αρχές ως προς την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική είναι που έχει υποστεί τις λιγότερες φθορές στην πορεία του χρόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που σε παγκόσμια κλίμακα η άσκηση της Εναλλακτικής Θεραπευτικής στηρίζεται στις αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Ο καθ’ ένας ο οποίος ασκεί ή πρόκειται να ασκήσει την Εναλλακτική Θεραπευτική οφείλει ν’ αποκτήσει αυτήν την γνώση.
Ταυτόχρονα στο μάθημα της «Βασικής Θεωρίας» γίνεται ένα αυθόρμητος συγκερασμός μεταξύ των βασικών αρχών της Αρχαίας Ελληνικής και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Ο συγκερασμός αυτός βοηθά στην αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της Κινέζικης.
Για να παρακολουθήσει κανείς το μάθημα δεν απαιτείται καμία ειδική προϋπόθεση. Η «ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» αποτελεί την αφετηρία στο υπέροχο ταξίδι της γνώσης του Θεραπεύειν.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
- YIN-YANG.
- Θεωρία των 5 κινήσεων (Wu Xing).
- Θεωρία ζωτικών ουσιών. (ενέργεια Qi, Αίμα Xue, Πεμπτουσία Jing, Οργανικά υγρά Jin-Ye, Πνεύμα Shen).
- Αίτια ασθενειών.
- Εξωτερικοί βλαπτικοί παράγοντες (κρύο, υγρασία, κλπ).
- Εσωτερικοί βλαπτικοί παράγοντες (συναισθήματα, κλπ).
- Φυσιολογία & Παθολογία εσωτερικών οργάνων (Θεωρία Zang-Fu οργάνων).
- Παράδοξα Fu όργανα.
- Θεωρία ενεργειακών επιπέδων.
- Θεωρία Wen Bing.