logo

Κεντρικό:
Σωκράτους 24, Κηφισιά 145 61
Παράρτημα 1:
Αμφικτύονος 12 & Πουλοπούλου, Θησείο 118 51
Παράρτημα 2:
Καλαμών 3 , Παραλία Γλυφάδας 166 75

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ελληνική Μυθολογία

Η Μυθολογία ως επιστημονικός κλάδος ασχολείται με τη μελέτη των μύθων, των ιστοριών και των δοξασιών που ένας συγκεκριμένος πολιτισμός θεωρεί αληθινές και που χαρακτηρίζουν ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό γίγνεσθαι ή πίστη. Υπό το πρίσμα αυτό η ελληνική μυθολογία καλύπτει το σύνολο των μύθων και των διδαχών που σχετίζονται με την ελληνική παράδοση, έτσι όπως παρουσιάζονται στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Είναι δηλαδή η αφήγηση των μυθικών ιστορημάτων που δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους  Έλληνες και αφορούσαν τους θεούς και τους ήρωες τους, τη φύση του κόσμου αλλά και τις τελετουργικές πρακτικές της λατρείας τους.

Οι ελληνικοί μύθοι παρουσιάζουν μια έντονη ποικιλομορφία στην αφήγηση των γεγονότων, πάντα ανάλογη με την περιοχή προέλευσης της κάθε αφήγησης.  Οι παραλλαγές αυτές των μύθων σαφώς σχετίζονται, εκτός από τον τόπο, και με τον χρόνο στον οποίο εμφανίζεται η κάθε παραλλαγή. Εμείς εδώ, μέσα στην δημιουργική και φιλόξενη αγκαλιά της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, θα προσεγγίσουμε τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων και θα ταξιδέψουμε μαζί τους μέσα στον χωροχρόνο, αναζητώντας συμβολισμούς και αναλογίες, κρυμμένες πληροφορίες και μυστικά που ίσως δεν λέγονται, αλλά σίγουρα εννοούνται.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

Α ́ Κύκλος
• Εισαγωγή στους Ελληνικούς μύθους. Ησιόδεια Θεογονία.
• Οι Αρχέγονοι θεοί. Τα παιδιά της Γαίας και της Νύχτας.
• Οι Νέοι θεοί. Τα αδέλφια και τα θεϊκά παιδιά του Διός,
οι Ολύμπιοι θεοί και άλλοι.
• Η Γέννηση των ανθρώπων. Τα Πέντε Γένη, Προμηθέας,
Πανδώρα, Οι Κατακλυσμοί, Γενεαλογία των Ελλήνων,
Τάνταλος, Πέλοπας, Σίσυφος, Ιξίων, Κένταυροι, Αμαζόνες.
• Η Αρπαγή της Ευρώπης.

Β ́ Κύκλος
• Οι γάμοι του Κάδμου και της Αρμονίας.
Οιδίπους. Επτά επί Θήβας.
• Ο Ηρακλής στους μύθους. Ο Περσέας στους μύθους.
• Ο Θησέας στους μύθους. Ο Ιάσων στους μύθους.
• Ο γάμος του Πηλέα και της Θέτιδας.
Οι Διόσκουροι και η Ελένη στους μύθους.
• Τρωικός Πόλεμος. Η επιστροφή του Οδυσσέα.

Συνάντηση Ενημέρωσης: Το πρώτο μάθημα, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, αποτελεί συνάντηση ενημέρωσης και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς δωρεάν.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Ευτυχία Αναπλιώτη

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1973 και μεγάλωσα στα νότια προάστιά της. Σπούδασα Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και εργάστηκα σε αρχαιολογικές ανασκαφές και εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων, κυρίως στην Κρήτη αλλά και στην Ιορδανία δύο χρονιές. Το 2004 ταξίδεψα στη Βόρεια Ταϋλάνδη όπου και μυήθηκα για πρώτη φορά στην τέχνη της θεραπείας, αποκτώντας δίπλωμα παραδοσιακής Ταϋλανδέζικης μάλαξης και Ρεφλεξολογίας από την Thai Massage School of Chiang Mai. Δύο χρόνια αργότερα, η ορεινή Ινδία και η φοίτηση στην Om Ha Hara, εκτός από το Shiatsu και την Μακροβιοτική διατροφή αποτέλεσε και με την ευρύτερη έννοια, το Μεγάλο Μάθημα της ζωής μου. Ιδιαίτερα η επίσκεψη στο Nishtha Rural Health Education & Environment Project, της Dr. Barbara Nath-Wiser, το οποίο παρείχε εναλλακτικές θεραπείες Ομοιοπαθητικής, Κινέζικης ιατρικής και Ayurveda, μου άνοιξε δρόμους διανοητικούς και πρακτικούς που ακολουθώ μέχρι σήμερα. Από το 2012 παρακολούθησα μαθήματα Ομοιοπαθητικής και Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Το 2015 αποφοίτησα με το Δίπλωμα της Ομοιοπαθητικής, ενώ έχω ολοκληρώσει και την εκπαίδευσή μου πάνω στην Αστρολογία και την Κρυσταλλοθεραπεία. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ακαδημίας η πρώτη συγγραφική μου απόπειρα «Ιπποκράτης και Δημόκριτος: Η συνάντηση στα Άβδηρα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες:

Α ́ Κύκλος: 6/10, 20/10, 10/11, 24/11, 8/12 και 22/12/2018

Β ́ Κύκλος: 19/1, 2/2, 16/2, 2/3, 16/3 και 30/3/2019
Μαθήματα:
Σάββατο στις προαναφερθείσες ημερομηνίες και ώρες 16:00‐21:00
Διάρκεια σπουδών: 60 ώρες

Κόστος συμμετοχής: 20€ το κάθε μάθημα

Τόπος διεξαγωγής: Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.