Η Διατροφή αποτελεί τη βάση της θεραπευτικής πυραμίδας. Κάθε απόπειρα θεραπευτικής προσέγγισης οφείλει να ξεκινά από την Διατροφή. Αν για οποιοδήποτε λόγο η Διατροφή του ασθενούς δεν ληφθεί υπ’ όψιν, τότε τ’ αποτελέσματα και της πιο ευφυούς θεραπευτικής παρέμβασης θα είναι πενιχρά.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο βασίζεται στην εμπειρία και την ενστικτώδη σχέση του ανθρώπου με την τροφή του, αναβιώνοντας μνήμες που η σύγχρονη αντίληψη (βιοχημική ανάλυση των τροφών σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες κλπ) περί Διατροφής τείνει να καταστέλλει.
Οι τροφές αναλύονται με βάση την ενεργειακή τους φύση, έτσι όπως αυτή προσδιορίζεται από την αρχαία ελληνική βιβλιογραφία (Ιπποκράτης, Γαληνός, Αγάπιος ο Κρης) αλλά και από την κινέζικη και διεθνή βιβλιογραφία.
Το μάθημα της Διατροφής απευθύνεται σε όλους. Τόσο σε θεραπευτές που θα ήθελαν να ενισχύσουν την θεραπευτική τους φαρέτρα με το πιο σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο, την Διατροφή, όσο και σε ανθρώπους που θα ήθελαν απλά να βελτιώσουν την διατροφική τους συμπεριφορά.
Το πνεύμα μέσα στο οποίο κινείται το μάθημα της Διατροφής, αποτελεί συνδυασμό της ανάγκης επαφής μας με την Παραδοσιακή Διατροφή του τόπου μας και της θρέψης του Yin σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
* Γεύση, θερμικό αποτέλεσμα και κίνηση της τροφής μέσα στο σώμα.
*Κατηγορίες τροφών – ανάλυση (καρυκεύματα, φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά, ρίζες,δημητριακά,όσπρια, κρέατα, θαλασσινά, κ.α.).
* Η Διατροφή σε παθήσεις (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, κοινό κρυολόγημα κλπ).
* Ανάλυση συνδρόμων μέσα από το πρίσμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής με ταυτόχρονη διατροφολογική ανάλυση.
* Παρασκευή φαγητού και γεύμα σε κάθε μάθημα ανάλογα με την εποχή.
* Νηστειοθεραπεία, ξηρασία.
* Κινέζικη Διατροφολογία.
* Δυτική Διατροφολογία:
-Το επάγγελμα του διαιτολόγου – διατροφολόγου
-Μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά και μεταβολισμός
-Ανάλυση σύστασης σώματος και θερμιδικό ισοζύγιο
-Σύνταξη διαιτολογίου – ισοδύναμα τροφίμων
-Κλινική διαιτολογία – εφαρμογή σε οξείες και χρόνιες παθήσεις
-Αθλητική διατροφή
-Επιστήμη τροφίμων
-Αναζήτηση βιβλιογραφίας
∗ Ενεργειακή Διατροφολογία:
Στο μάθημα θα ασχοληθούμε με
-Την κατανόηση της ενέργειας της τροφής και της επίδρασής της
-Τις ενέργειες Υin-Υang & τα Πέντε Στοιχεία (γενικά και ειδικά στις τροφές)
-Tην θεμελιώδη ενεργειακή κατηγοριοποίηση των τροφών και των τρόπων μαγειρικής
-Διατροφή & Μαγειρική ανά εποχή