fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Γνωρίζοντας τα φυτά & τις φυσικές μεθόδους καλλιέργειας τους

Όλη η ζωή πάνω στον πλανήτη στηρίζεται στα φυτά.
Παρ’ όλα αυτά, οι σιωπηλοί αυτοί φίλοι, παραμένουν για τους περισσότερους ένας «μεγάλος άγνωστος». Γι αυτό ίσως και – μαζί με το περιβάλλον – γνωρίζουν κάθε είδους κακομεταχείριση από το είδος μας! Όποιος όμως ενδιαφέρεται για την ποιότητα των τροφίμων ή των ιαμάτων που φτιάχνονται από φυτά, έχει κάθε λόγο να αφουγκραστεί αυτό το σιωπηλό φυτικό κόσμο. Η κατανόηση των φυτών και των αναγκών τους μας οδηγεί σαν φυσική συνέπεια στο να γνωρίσουμε, θεωρητικά και πρακτικά, τις φυσικές μεθόδους καλλιέργειάς τους.
Στη βιολογική γεωργία, αντλώντας τόσο από την παράδοση όσο κι από την επιστήμη, επιλέγουμε ήπια, φυσικά μέσα και μεθόδους για τη θρέψη των φυτών και την προστασία τους από εχθρούς και ασθένειες.
Στη βιοδυναμική γεωργία, κάνοντας μια μεγαλύτερη βουτιά στη γνώση των αρχαίων πολιτισμών, φέρνουμε στην επιφάνεια και χρησιμοποιούμε σαν ερμηνευτικά κλειδιά τα τέσσερα στοιχεία της ελληνικής φιλοσοφίας αλλά και τις συμπαντικές επιδράσεις (από τη σελήνη, τους πλανήτες και τους αστερισμούς) στο φυτικό βασίλειο.

Με την Ομοιοδυναμική, που αποτελεί εξέλιξή της (προσθέτει στοιχεία της ομοιοπαθητικής), μπορούμε να ενεργοποιήσουμε με πιο πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο τις φυτικές λειτουργίες. Αλλά και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του καιρού μας, όπως τα ακραία κλιματικά φαινόμενα (παγετός, καύσωνας, λειψυδρία) ή  ρύπανση (χημική, ηλεκτρομαγνητική). Εναρμονίζοντας έτσι το σύστημα έδαφος –φυτό –σύμπαν, καταφέρνουμε να βελτιώσουμε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής. Να έχουμε δηλαδή τρόφιμα και ιάματα που στηρίζουν τον άνθρωπο σε όλες τις συνιστώσες του: βιολογική, ψυχική και πνευματική. Παράλληλα βλέπουμε την αναγκαιότητα να αναπτύξει ο άνθρωπος – καλλιεργητής τη συνειδητότητα του, ώστε να μπορεί με τη σειρά του να βοηθήσει κατάλληλα τα φυτά και τη φύση.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τα φυτά, την καλλιέργεια της γης και το πώς αυτά συνδέονται με την ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα ζωής.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

• Περί των φυτών. Το φυτό, ανάμεσα σε γη και ουρανό, τα 4 στοιχεία και η Μεταμόρφωσή στα φυτά.
• Θρέψη φυτών και γονιμότητα εδάφους. Σκεπτικό, μέθοδοι και υλικά που χρησιμοποιούμε στη βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια (γνωριμία με τα φυσικά υλικά και μεθόδους λίπανσης).
• Φυτοπροστασία. Η υγεία των φυτών με φυσικές, βιολογικές και ενεργειακές μεθόδους (γνωριμία με τα φυσικά υλικά και μεθόδους φυτοπροστασίας).
• Καλλιέργεια πολυετών φυτών (ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα) και ετήσιων (κηπευτικά, σιτηρά, φαρμακευτικά φυτά).
• Σχολές μη – χημικής γεωργίας: φυσική (Fukuoka), Permaculture (Mollison), βιοδυναμική (Steiner – Συμπαντικές επιδράσεις στο φυτικό βασίλειο και το καλλιεργητικό ημερολόγιο).
• Ομοιοδυναμική γεωργία. Ομοιοπαθητική και φυτά. Τα ομοιοδυναμικά παρασκευάσματα και μέθοδοι. Αποτελέσματα.
• Στοιχεία βιολογικής μεταποίησης τροφίμων: ελαιοποίηση, αρτοποιία, οινοποίηση κλπ.
• Ποιότητα βιολογικών τροφίμων και ανθρώπινη υγεία. Πιστοποίηση και ασφάλεια βιολογικών προϊόντων.
• Αρχίζοντας ένα βιολογικό αγρόκτημα. Επιλογή χώρου, επενδύσεις, σχεδιασμός ολοκληρωμένου αγροκτήματος, αποδόσεις και οικονομική βιωσιμότητα, σύνδεση με τη βιολογική αγορά, καθετοποίηση παραγωγής και αγροτουρισμός.

Συνάντηση Ενημέρωσης: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 13:45, Γλυφάδα

Ελεύθερη είσοδος!


Διαβάστε αναλυτικότερες πληροφορίες για το μάθημα εδώ!

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Δεσύλλας Μάριος

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962.
Σπούδασα γεωπονική στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Στην Ολλανδία το 1987, είχα την τύχη να γνωρίσω την βιολογική γεωργία. Γυρνώντας στην Ελλάδα συνέβαλα στο να αρχίσει το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας της ελιάς, στη Μάνη (Blaeuel). Από τότε έχω βοηθήσει ως σύμβουλος, πολλά μικρά και μεγάλα αγροκτήματα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, να κάνουν το πέρασμα στη βιολογική γεωργία.
Ψάχνοντας να βρω τη σύνδεση του πνευματικού με τη γεωργία γνώρισα το έργο του R. Steiner  και τη βιοδυναμική. Το 2001 ήρθα σε επαφή με το ιταλικό Ινστιτούτο Eureka, που προωθεί την ομοιοδυναμική γεωργία (σύνθεση της βιοδυναμικής με την ομοιοπαθητική).
Θέλοντας να συμβάλλω στη διάδοση της βιολογικής ιδέας συμμετείχα σε φορείς του χώρου, όπως ο Σ.Ο.Γ.Ε. (περιοδικό «Βιοκαλλιέργειες»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ (ιδρυτικό της μέλος) και η βιοδυναμική ομάδα (έκδοση του «εν δυνάμει»). Κάναμε σεμινάρια και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, σε γεωπόνους, φοιτητές, αγρότες, ερασιτέχνες αλλά και παιδιά. Με δύο συναδέλφους, έχουμε συγγράψει το βιβλίο «Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» για λογαριασμό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (του Υπ. Παιδείας). Έχουν δημοσιευτεί γύρω στα 20 άρθρα μου για τεχνικά και ιδεολογικά θέματα της βιολογικής γεωργίας.
Από το 2003 δίνω συμβουλές για την ομοιοδυναμική καλλιέργεια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια σπουδών:
7  Σαββατοκύριακα
Μαθήματα: Σάββατο – Κυριακή, 10:00 – 14:00
Ημερομηνίες: 7-8/10/2023, 4/11/2023, 12/11/2023, 2-3/12/2023, 13-14/1/2024, 17-18/2/2024, 9-10/3/2024, 20-21/4/2024

Συνολική διάρκεια σπουδών: 56 ώρες.

Κόστος συμμετοχής:
Εγγραφή: 100 Ευρώ, Δίδακτρα: 600 Ευρώ

Τόπος διεξαγωγής: Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.