O Ιπποκράτης είναι o πρώτος ιατρός – θεραπευτής που καταγράφει και δημοσιοποιεί τα καταχωρημένα για αιώνες αρχεία των Ασκληπιείων. Μ’ αυτήν την δημοσιοποίηση, η Ιατρική Γνώση των Αρχαίων Ελλήνων βγαίνει από τα ιατρικά ιερατεία και προσφέρεται απλόχερα σε όλους. Στις βάσεις πού θέτει με αυτό τον τρόπο η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Ιατρική πρακτική οικοδομούνται τα κατοπινά ιατρικά συστήματα που αναπτύσσονται στον Δυτικό κόσμο.
Το σύγχρονο Ιατρικό Σύστημα στον Δυτικό κόσμο, όσο κι αν αγνοεί ή αποποιείται τα κείμενα του μεγάλου Διδασκάλου, θεμελιώνεται πάνω σε αυτά. H ανάλυση των κειμένων του Ιπποκράτη έχει ως στόχο να υπενθυμίσει και να εμβαθύνει σε αυτή την γνώση. Παράλληλα, μέσα από αυτή την πορεία αποκαλύπτονται και τα κοινά στοιχεία μεταξύ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
H ανάλυση στηρίζεται στην μετάφραση του Γ.Κ. Πουρναρόπουλου, από τις εκδόσεις ΜΑΡΤΙΝΟΣ (‘Aπαντα του Iπποκράτη – 6 τόμοι).
Στα μαθήματα φιλοξενούμε αξιόλογους ομιλητές που γνωρίσαμε μέσα από το Πανελλήνιο Συνέδριο Παραδοσιακής Ελληνικής Λαϊκής Ιατρικής, το οποίο διοργανώνεται από την Ακαδημία από το 2020. Μπορείτε να επικεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου και να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες βιντεοσκοπημένες ομιλίες εδώ: https://traditionalhellenicmedicine.gr/
Το κείμενο κάθε ομιλίας ανακοινώνεται λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του κάθε μαθήματος.
Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 αναλύθηκαν τα εξής κείμενα:
- Στις 8 Οκτωβρίου 2022: «Περί Γυναικείας Φύσης»
- Στις 12 Νοεμβρίου 2022 το βιβλίο του Νικόλαου Ιερόπαιδα «Πραγματεία περί φυσιολογίας και παθολογίας».
- Στις 3 Δεκεμβρίου 2022: «Περί Διαίτης το 2ο»
- Στις 14 Ιανουαρίου 2023 το έργο του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης«Περί κατασκευῆς τοῦ ἀνθρώπου». Αναλύει ο †Ἀρχιμ. Ἐλευθέριος Σταυρακαρίδης.
Ο Άγιος Γρηγόριος, Επίσκοπος Νύσσης της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου γύρω στο 335 μ.Χ. και ήταν ο νεότερος αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου. Στον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης συναντούμε την διδασκαλία ότι το βαθύτερο έργο της Εκκλησίας είναι η θεραπεία του ανθρώπου, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την κάθαρση και ότι απώτερος σκοπός αυτού είναι η θέωση.
Το «Περί κατασκευῆς τοῦ ἀνθρώπου» γράφτηκε λίγο πριν το Πάσχα του 379 μ.Χ. Είναι μια προσπάθεια για τη διατύπωση της χριστιανικής ανθρωπολογίας, βασισμένης στις ιατρικές, ψυχολογικές, κοσμολογικές και φιλοσοφικές γνώσεις της εποχής.
- Στις 4 Φεβρουαρίου 2023 ο κ. Παναγιώτης Δρόσος μίλησε για την σχέση της μέλαινας χολής των αρχαίων με την σημερινή κακή χοληστερίνη.
- Την 1η Απριλίου 2023 η κα. Αναστασία Χρήστου έδωσε ομιλία με θέμα: Μια εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική – Unani Medicine. Θα συζητηθει τι ειναι η Αρχαια Ελληνικη Ιατρικη, η ιστορια της, οι βασικες της αρχες, οι διαγνωστικες μεθοδοι της & οι θεραπευτικες της προσεγγισεις οπως επισης η χρηση της απο τον σημερινο ανθρωπο & η σημασια της στην συγρονη κοινωνια.
- Στις 27 Μαΐου 2023, ο Δρ. Νίκος Σαμαρίδης έδωσε ομιλία με θέμα: Ιπποκράτεια Φυσικοπαθητική και σύνδεση με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Προηγούμενες ομιλίες προσφέρονται βιντεοσκοπημένες, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά εδώ!