fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ανάγνωση κειμένων του Ιπποκράτη και Γαληνού & σύνδεση με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

O Ιπποκράτης είναι o πρώτος ιατρός – θεραπευτής που καταγράφει και δημοσιοποιεί τα καταχωρημένα για αιώνες αρχεία των Ασκληπιείων. Μ’ αυτήν την δημοσιοποίηση, η Ιατρική Γνώση των Αρχαίων Ελλήνων βγαίνει από τα ιατρικά ιερατεία και προσφέρεται απλόχερα σε όλους. Στις βάσεις πού θέτει με αυτό τον τρόπο η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Ιατρική πρακτική οικοδομούνται τα κατοπινά ιατρικά συστήματα που αναπτύσσονται στον Δυτικό κόσμο.
Το σύγχρονο Ιατρικό Σύστημα στον Δυτικό κόσμο, όσο κι αν αγνοεί ή αποποιείται τα κείμενα του μεγάλου Διδασκάλου, θεμελιώνεται πάνω σε αυτά. H ανάλυση των κειμένων του Ιπποκράτη έχει ως στόχο να υπενθυμίσει και να εμβαθύνει σε αυτή την γνώση. Παράλληλα, μέσα από αυτή την πορεία αποκαλύπτονται και τα κοινά στοιχεία μεταξύ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
H ανάλυση στηρίζεται στην μετάφραση του Γ.Κ. Πουρναρόπουλου, από τις εκδόσεις ΜΑΡΤΙΝΟΣ (‘Aπαντα του Iπποκράτη – 6 τόμοι).

Στα μαθήματα φιλοξενούμε αξιόλογους ομιλητές που γνωρίσαμε μέσα από το Πανελλήνιο Συνέδριο Παραδοσιακής Ελληνικής Λαϊκής Ιατρικής, το οποίο διοργανώνεται από την Ακαδημία από το 2020. Μπορείτε να επικεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου και να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες βιντεοσκοπημένες ομιλίες εδώ: https://traditionalhellenicmedicine.gr/ 

Το κείμενο κάθε ομιλίας ανακοινώνεται λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του κάθε μαθήματος.

Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 αναλύθηκαν τα εξής κείμενα:

  • Στις 8 Οκτωβρίου 2022: «Περί Γυναικείας Φύσης»
  • Στις 12 Νοεμβρίου 2022 το βιβλίο του Νικόλαου Ιερόπαιδα «Πραγματεία περί φυσιολογίας και παθολογίας».
  • Στις 3 Δεκεμβρίου 2022: «Περί Διαίτης το 2ο»
  • Στις 14 Ιανουαρίου 2023 το έργο του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης«Περί κατασκευῆς τοῦ ἀνθρώπου». Αναλύει ο †Ἀρχιμ. Ἐλευθέριος Σταυρακαρίδης.

    Ο Άγιος Γρηγόριος, Επίσκοπος Νύσσης της Μικράς Ασίας, γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου γύρω στο 335 μ.Χ. και ήταν ο νεότερος αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου. Στον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης συναντούμε την διδασκαλία ότι το βαθύτερο έργο της Εκκλησίας είναι η θεραπεία του ανθρώπου, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την κάθαρση και ότι απώτερος σκοπός αυτού είναι η θέωση.

Το «Περί κατασκευῆς τοῦ ἀνθρώπου» γράφτηκε λίγο πριν το Πάσχα του 379 μ.Χ. Είναι μια προσπάθεια για τη διατύπωση της χριστιανικής ανθρωπολογίας, βασισμένης στις ιατρικές, ψυχολογικές, κοσμολογικές και φιλοσοφικές γνώσεις της εποχής.

  • Στις 4 Φεβρουαρίου 2023  ο κ. Παναγιώτης Δρόσος μίλησε για την σχέση της μέλαινας χολής των αρχαίων με την σημερινή κακή χοληστερίνη.
  • Την 1η Απριλίου 2023 η κα. Αναστασία Χρήστου έδωσε ομιλία με θέμα: Μια εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική – Unani Medicine. Θα συζητηθει τι ειναι η Αρχαια Ελληνικη Ιατρικη, η ιστορια της, οι βασικες της αρχες, οι διαγνωστικες μεθοδοι της & οι θεραπευτικες της προσεγγισεις οπως επισης η χρηση της απο τον σημερινο ανθρωπο & η σημασια της στην συγρονη κοινωνια.
  • Στις 27 Μαΐου 2023, ο Δρ. Νίκος Σαμαρίδης έδωσε ομιλία με θέμα: Ιπποκράτεια Φυσικοπαθητική και σύνδεση με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

 

Προηγούμενες ομιλίες προσφέρονται βιντεοσκοπημένες, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά εδώ!

Παρέχονται τα ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ σε ηλεκτρονική μορφή, κατεβάστε τα εδώ:

→Α τόμος
→Β τόμος
→Γ τόμος
→Δ τόμος
→Ε τόμος
→Ζ τόμος
→Στ τόμος

ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ

Αλέξανδρος Τηλικίδης

Γεννήθηκα το 1966 στην Αθήνα. Το 1991 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Πάτρας.  Έλαβα την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το 2001. Ξεκίνησα τις σπουδές του στο βελονισμό το 1994 στην Αθήνα. Το 1996 σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στο Tianjin  της Κίνας, Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία με τους καθηγητές Liu Gongwang και Zhong Qiangwei.
Από το 1997 ασκώ τον βελονισμό και την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία στην Αθήνα και διδάσκω τη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία. Το 2004 ίδρυσα την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, με στόχο την διάδοση και προώθηση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και τον συγκερασμό της Π.Κ.Ι. με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική. Έχω εκδώσει τα εξής βιβλία στα ελληνικά: Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (1999, εκδόσεις Ακαδημία), Κινεζική Βοτανοθεραπεία – Βότανα και συνταγές (2011, εκδόσεις Ακαδημία) και Ελληνικός Βελονισμός, Μεσημβρινοί και σημεία βελονισμού, με βάση τον Ιπποκράτη (2013, εκδόσεις Ακαδημία).

Νίκος Σαμαρίδης

Γεννήθηκα στις Σέρρες. Σπούδασα στο Α. Π. Θ. (Βοτανική – Γεωπονική).
Εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας (Γεωπόνος – Υγειονολόγος).
Σήμερα ασχολούμαι ως ολιστικός θεραπευτής και καθηγητής Εναλλακτικών Σπουδών.
Την τελευταία δεκαετία ολοκλήρωσα κύκλο μετεκπαιδεύσεων – μεταπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών και διατριβών:
1. Κρητική δίαιτα, Βότανα και Μακροβιότητα, MSc.
2. Naturopathy – Φυσικοπαθητική, BSc.
3. Alternative Medicine Science, PhD με θέμα: «Ιπποκρατική Φυσιοπαθητική Ιατρική και Εναλλακτικές Ιατρικές Επιστήμες».
Σπούδασα και εφαρμόζω «ολιστικά»: Ομοιοπαθητική, Ομοτοξικολογία, Συμβουλευτική Διατροφολογία, Ολιστική βοτανική και Κλινική Φυτοθεραπεία.
Ερευνώ την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και Ayurveda (ειδικότερα την φυτοθεραπεία) και την σύνδεσή τους με την Ιπποκρατική Ιαματική.
Είμαι μέλος: Ελληνικής Εταιρεία εθνοφαρμακολογίας, Μακεδονικής Εταιρείας Ομοιοθεραπευτικής, Συλλόγου Βοτανολόγων, Ιριδολόγων, κ.α.
Ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού Βιοεναλλακτικού Ινστιτούτου: «Επιστήμη και Παράδοση» και της Βοτανολογικής έρευνας «Θεόφραστος».

Πολυξένη Ζινδριλή

Η Πολυξένη Ζινδριλή, εξ Ελαφοτόπου Ζαγορίου, γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Πραγματοποίησε σπουδές Γεωπονίας (Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ΤΕΙ Θεσ/ίκης), Κοινωνιολογίας (Trento Ιταλίας, Πάντειο Παν/μιο), και φιλοσοφίας. [μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία και σύγχρονη φιλοσοφία (Πλωτίνος, Ανρί Μπερξόν, Παν/μιο Ιωαν/νων)]. Έχει εργαστεί για μεγάλο διάστημα στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην κατεύθυνση μιας δυναμικής προοπτικής και ολιστικής διαχείρισης του ανθρώπινου βίου, που αφορά στην εκγύμναση του σώματος και του πνεύματος, προκειμένου να επιτευχθεί η αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι δημοσιεύσεις της, ως εκ τούτου, είναι αντίστοιχης θεματολογίας και αφορούν: ποικίλα άρθρα, μεταφράσεις και δοκίμια. Η διδακτορική της διατριβή, εκδοθείσα υπό τον τίτλο Από τη συνείδηση στη συνειδητότητα: η συμβολή του Henri Bergson, διακρίθηκε με το Καυταντζόγλειο Βραβείο (Τρίκαλα, Εκδ. Επέκεινα, 2015). Τελευταίο της πόνημα είναι το δοκίμιο Ιχνηλατώντας το ωραίο με οδηγό την φιλοσοφία του Μπερξόν. (Αθήνα, Εκδ. Έννοια, 2020).

Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἐλευθέριος Σταυρακαρίδης

Ὁ Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἐλευθέριος Σταυρακαρίδης ἐγεννήθη ἐν Θεσσαλονίκη τῷ 1975. Ἐκπλήρωσε τίς στρατιωτικές του ὑποχρεώσεις ὡς Ἔφεδρος Ἀξιωματικός.

Ἐκάρη Μοναχός καὶ χειροτονήθη Διάκονος τῷ 2002, Πρεσβύτερος δέ τῷ 2003. Ἀρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε τῷ 2007. Ὑπηρέτησε ὡς Ἱερατικῶς Προϊστάμενος εἰς Ἐνορίας τῶν Μητροπόλεων Ρεθύμνης, Θηβῶν καί ἀπό τό 2008 εἰς τήν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν. Διηκόνησε ἔξ ἀποσπάσεως, ἐπί τριετίαν εἰς κοινότητας τοῦ ἐλληνισμοῦ τής διασποράς ἔν Παναμά καὶ Νέα Ὑόρκη.

Ἔλαβε τό πτυχίον τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν τῷ 2011. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους εἰδίκευσης εἰς τήν Διοίκηση Ὁργανισμῶν ἀπό τὸ Cardiff Metropolitan University (MBA, 2016) καί εἰς τήν Πολιτισμικῆ Ἀγωγῆ ἀπό τὸ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (MEd, 2018). Εἶναι ὑποψήφιος διδάκτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Σπουδάζει εἰς τῆν Ἀκαδημίαν Ἀρχαίας Ἐλληνικῆς καί Παραδοσιακῆς Κινέζικης Ἱατρικῆς. Εἶναι γνώστης τῆς ἀγγλικῆς καὶ ἰσπανικῆς γλώσσης.

Αναστασία Χρήστου

Η Αναστασία Χρήστου είναι πτυχιούχος Κλασική Ομοιοπαθητικός.

Αποφοίτησε από το Xημικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στην Οργανική Χημεία και Βιοχημεία και πτυχιακή εργασία στη Χημεία Τροφίμων. Σπούδασε Κλασική Ομοιοπαθητική για τέσσερα χρόνια στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και αποφοίτησε από το London College of Classical Homeopathy (Edinburgh branch) το 2000. Το 2008 ολοκλήρωσε τριετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην International Academy of Classical Homeopathy στο Λονδίνο.

Είναι επίσης δασκάλα της Ομοιοπαθητικής με πέντε χρόνια εμπειρίας στο Edinburgh University Open Studies όπου δίδαξε το μάθημα ‘Εισαγωγή στην Κλασική Ομοιοπαθητική’ και το ‘Ολιστικές σπουδές υγείας’.

Από το 2018 είναι η δημιουργός και καθηγήτρια του νέου αναβαθμισμένου τριετούς Προγράμματος Σπουδών Κλασικής Ομοιοπαθητικής βασισμένο σε Ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης για τη σχολή Ανθρωπιστικών και Εναλλακτικών σπουδών Natural Health Science, Athens.

Έχει σπουδάσει και μελετήσει διάφορες άλλες εναλλακτικές θεραπείες με πιο πρόσφατη την Unani medicine, Paris Graduate School και εργάζεται για την αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής στην σύγχρονη Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια σπουδών
Ένα εκπαιδευτικό έτος.
Ημερομηνίες:
7/10/2023, 11/11/2023, 2/12/2023, 13/1/2024, 10/2/2024, 6/4/2024, 25/5/2024

Μαθήματα:
Στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, ημέρα Σάββατο, 10:30 – 13:00
Συνολική διάρκεια σπουδών:
18 ώρες.
Τόπος διεξαγωγής
Γλυφάδα και Online
Κόστος συμμετοχής: 30 € ανά μάθημα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.