Το φαγητό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ευημερία μας και η αγιουρβέδα, μας μαθαίνει ότι σημασία έχει όχι μόνο τι τρώμε, αλλά πως προετοιμάζουμε το φαγητό και κάτω από ποιές συνθήκες γευματίζουμε. Αυτή η προσέγγιση είναι διαφορετική από τη δυτική σκέψη, που επικεντρώνεται στις θερμίδες, στα λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά.
Η αγιουρβέδα δίνει μεγάλη έμφαση στη γεύση, γνωστή ως rasa στα σανσκριτικά. Η εμπειρία της γεύσης αφήνει ένα αποτύπωμα στη μνήμη μας. Όλοι θυμόμαστε το αφράτο ψωμί και τις υπέροχες πίτες της γιαγιάς, τους κολοκυθοκεφτέδες και τη μελιτζανοσαλάτα που φάγαμε στις διακοπές !!! Οι ευχάριστες γεύσεις ομορφαίνουν τη ζωή μας με ενθουσιασμό, χαρά και ικανοποίηση.
Κάθε γεύση έχει διαφορετική ιδιότητα και αποφέρει διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό ενώ παίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.
Η ύλη του σεμιναρίου περιλαμβάνει :
– Τρεις doshas
– Γνωριμία με τις έξι γεύσεις
– Ανάλυση των έξι γεύσεων
– Θα μαγειρέψουμε το παραδοσιακό αποτοξινωτικό γεύμα κίτσαρι (μπασμάτι με ροβίτσα) δίνοντας έμφαση στη χρήση των μπαχαρικών.