fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Είναι τάχα τα μικρόβια και οι ιοί τα αίτια των ασθενειών;

Είναι τάχα τα μικρόβια και οι ιοί τα αίτια των ασθενειών;

Μετά την ανακάλυψη των μικροβίων απ’ τον Louis Pasteur κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, η ιατρική κοινότητα στην Δύση υποκλίθηκε στην ιδέα ότι οι αιτίες όλων των νοσηρών καταστάσεων αυτών που μπορούμε να περιγράψουμε ως εξωγενών, προέρχονται απ’ αυτόν τον μικροβιακό κόσμο. Πράγματι η διείσδυση της ανθρώπινης ματιάς στον μικρόκοσμο, μέσω του μικροσκοπίου, επέφερε τεράστιες αλλαγές στην συνείδηση του ανθρώπου, ιδιαίτερα ως προς την σχέση του μ’ αυτόν τον μικρόκοσμο. Η ιατρική κοινότητα εντυπωσιασμένη απ’ αυτήν την ανακάλυψη, θαμπωμένη απ’ αυτά που αποκαλύπτει το μικροσκόπιο στον άνθρωπο, θεώρησε ότι βρήκε το μυστικό που εξηγούσε πλήθος ασθενειών που ταλαιπωρούσαν την ανθρώπινη φύση. Έτσι ο τύφος, η φυματίωση και η χολέρα επιδημικές ασθένειες που εξόντωναν πλήθος ανθρώπων κατά τον 19ο αιώνα βρήκαν την εξήγησή τους. Ο τύφος αποδόθηκε στην salmonella typhi, η φυματίωση στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και η χολέρα στο δονάκιο της χολέρας.

Φυσικό επακόλουθο αυτής της καινούργιας πύλης που ανοίχθηκε στην ανθρώπινη συνείδηση με το μικροσκόπιο, ήταν η ανακάλυψη 40 με 50 χρόνια μετά του πρώτου αντιβιοτικού από τον Φλέμινγκ. Τα αντιβιοτικά αποτέλεσαν το βαρύ πυροβολικό της τότε ιατρικής κοινότητας ενάντια στον κόσμο των μικροβίων. Τα μικρόβια βομβαρδίστηκαν ανηλεώς με αντιβιοτικά και συνεχίζουν να βομβαρδίζονται. Ο τύφος, η φυματίωση και η χολέρα, πράγματι εξαφανίστηκαν σ ’ένα μεγάλο μέρος του Δυτικού κόσμου. Βέβαια δεν είναι υπεύθυνα τα αντιβιοτικά μόνο γι’ αυτό. Έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο  και οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων ειδικά στον Δυτικό κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά όμως ο άνθρωπος δεν σταμάτησε να αρρωσταίνει και ούτε τα πολύ εξελιγμένα αντιβιοτικά που του δίνουμε τον πιάνουν, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων. Ο άνθρωπος συνεχίζει να κρυολογεί και εξαιτίας του κρυολογήματος του να παθαίνει πνευμονία, δυσεντερία, ουρολοίμωξη. Συνεχίζει να  αρρωσταίνει και να πεθαίνει και προστέθηκαν και στις αιτίες θανάτου του και τα πολύ εξελιγμένα αντιβιοτικά μας, τα οποία έχουν εξοντώσει πλήθος ανθρώπων με διάφορους τρόπους.

Άρα τι γίνεται εδώ; Μήπως κάτι δεν πάει καλά σ’ όλο αυτό το πανίσχυρο ιδεολόγημα των μικροβίων, των ιών, των αντιβιοτικών και των εμβολίων; Κατ’ αρχάς το πρώτο πράγμα που δεν πάει καλά εδώ είναι το γεγονός ότι όλο αυτό, η θεωρία για τα μικρόβια, τους ιούς, τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια είναι ένα ιδεολόγημα. Ενώ υπάρχει, δεν είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από  την ανθρώπινη συνείδηση μέσω των αισθήσεων, δεν έχει υπόσταση η οποία να μπορεί να γίνει αντιληπτή απ’ τις αισθήσεις μας. Την ξεχάσαμε αυτήν την λεπτομέρεια για τον μικρόκοσμο, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός μέσω των αισθήσεων από τον μέσο άνθρωπο, έτσι ο μέσος άνθρωπος και ο μέσος γιατρός αντιλαμβάνεται τον μικρόκοσμο, τα μικρόβια και τους ιούς ως ιδέες, ως φαντασιώσεις.

Την ιατρική όμως και την θεραπεία δεν μπορούμε να την ασκήσουμε μέσα από ιδεολογήματα και φαντασιώσεις. Χρειαζόμαστε άμεση επαφή με τον πάσχοντα και μόνο οι αισθήσεις μπορούν να παρέχουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να ασκηθεί θεραπεία. Έτσι λοιπόν  έχουμε ένα πανίσχυρό ιδεολόγημα, μια πανίσχυρη φαντασίωση στην οποία υποκλίνονται γιατροί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ, το οποίο όμως κατά την εφαρμογή στην πράξη της θεραπείας και της ιατρικής χωλαίνει, στο να φέρει αποτελέσματα και να ερμηνεύσει τα φαινόμενα. Το άλλο βέβαια ολέθριο τόσο για την ιατρική κοινότητα, όσο για τους ασθενείς, όσο και για την ίδια την αλήθεια, είναι ότι αυτό το ιδεολόγημα των μικροβίων, των ιών, των αντιβιοτικών και των εμβολίων, κάποιοι έχουν σοβαρούς οικονομικούς λόγους να θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει, να είναι κυρίαρχο και αδιαμφισβήτητο.

Δυστυχώς πολλοί μέσα στην ιατρική κοινότητα δείχνουν πρόθυμοι να συμμαχήσουν, είτε από άγνοια, είτε από συμφέρον με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν απ’ την επικράτηση αυτής της φαντασίωσης. Δεν μπορεί όμως όλη αυτή η ψευτιά να συντηρηθεί για πολύ, γιατί καθώς η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και η Αρχαία Ελληνική Ιατρική αρχίζουν να ανατέλλουν στο διεθνές ιατρικό προσκήνιο (λόγω παγκοσμιοποίησης), οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα μ’ έναν πολύ πιο φυσικό τρόπο.

Αλέξανδρος Τηλικίδης