15 Ιούν Δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων σχετικά με την συγγένεια της Αρχαίας Ελληνικής και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
Posted at 14:06h
in Έρευνα
Το 2004 ιδρύθηκε στην Αθήνα η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ έχει ως στόχους: α) Την διάδοση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην Ελληνική κοινωνία, β) Την αναβίωση της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, γ) Την ανάδειξη των κοινών στοιχείων μεταξύ των δύο ιατρικών συστημάτων.
Κατά τα επόμενα έτη από 2005-2008 δημοσιεύουμε σε Ελληνόφωνα αλλά και Αγγλόφωνα περιοδικά Κινέζικης Ιατρικής, δύο πολύ σημαντικά άρθρα. Στο πρώτο (Συγκριτική μελέτη Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής) επισημαίνουμε τις γενικές ομοιότητες μεταξύ των δύο ιατρικών συστημάτων (θεωρία Yin-Yang, θεωρία στοιχείων, πεμπτουσία, βοτανοθεραπεία, κ.α.).
Το δεύτερο άρθρο (Οι Μεσημβρινοί του Ιπποκράτους) αφορά τις ομοιότητες ανάμεσα σ’ ένα δίκτυο μεσημβρινών που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης και των Κινέζικων Μεσημβρινών. Το χωρίο στο οποίο ο Ιπποκράτης αναλύει τους δικούς του μεσημβρινούς βρίσκεται στο «περί Φύσιος ανθρώπου», παράγραφος 11 (εικ.1). Ο Ιπποκράτης λοιπόν χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο μεσημβρινών, το οποίο ονομάζει «φλέβες» προφανώς γιατί στο δίκτυο αυτό εφάρμοζε την φλεβοτομία (αφαίμαξη). Απ’ την μελέτη του δικτύου αυτού συμπεραίνουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με το αγγειακό δίκτυο του σώματος, σε σημείο μάλιστα ο σχολιαστής της συγκεκριμένης παραγράφου να αποφαίνεται ότι πρόκειται για «συγκεχυμένη» περιγραφή των φλεβών. Στην πραγματικότητα ο Ιπποκράτης περιγράφει ένα ενεργειακό δίκτυο καναλιών (Μεσημβρινών) τα οποία μοιάζουν περισσότερο με τους Κινέζικους Μεσημβρινούς παρά με αγγεία (φλέβες ή αρτηρίες) της σύγχρονης Δυτικής ανατομίας.
Loading...