fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Ελληνική Μυθολογία – εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο μύθος, κατά την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου, είναι η ιερή (ή θρησκευτική) αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων. Σχεδόν πάντα ο μύθος αφορά μια διήγηση αναγόμενη σε μακρινούς, προϊστορικούς χρόνους.

Ως μύθος λοιπόν,  θα μπορούσε να ορισθεί η θρυλική και μυστηριακή ιστορία του ανθρώπου, όπως την αποκαλύπτει και την αφηγείται ο ίδιος. Μια διήγηση ιερή για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που επικαλείται τους θεούς ή τις κοσμικές δυνάμεις. Κάπως έτσι νοείται και κατανοείται ο μύθος από την αυγή του χρόνου.

Επομένως, η Μυθολογία αποτελεί ένα διακριτό επιστημονικό κλάδο, που ασχολείται με τη μελέτη των μύθων, των ιστοριών και των δοξασιών, που ένας πολιτισμός θεωρεί αληθινές και που χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό γίγνεσθαι ή πίστη. Υπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική μυθολογία καλύπτει το σύνολο των μύθων και των διδαχών που σχετίζονται με την ελληνική παράδοση, έτσι όπως παρουσιάζονται στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Είναι δηλαδή η αφήγηση των μυθικών ιστορημάτων που δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους  Έλληνες και αφορούσαν τους θεούς, τους ημίθεους και τους ήρωες τους, τη φύση και τη λειτουργία του κόσμου, αλλά και τις τελετουργικές πρακτικές της λατρείας τους.

Οι ελληνικοί μύθοι παρουσιάζουν μια έντονη ποικιλομορφία στην αφήγηση των γεγονότων, πάντα ανάλογη με την περιοχή προέλευσης της κάθε αφήγησης.  Οι παραλλαγές αυτές των μύθων σαφώς σχετίζονται, εκτός από τον τόπο, και με τον χρόνο στον οποίο εμφανίζεται η κάθε παραλλαγή. Εμείς εδώ, μέσα στην δημιουργική και φιλόξενη αγκαλιά της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, θα ανακαλύψουμε τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων και θα ταξιδέψουμε μαζί τους μέσα στον χωροχρόνο, αναζητώντας συμβολισμούς και αναλογίες, κρυμμένες πληροφορίες και μυστικά που ίσως δεν λέγονται καθαρά, αλλά σίγουρα εννοούνται.

Και φυσικά, θα ακολουθήσουμε την προτροπή του Carl Kerenyi από το έργο του «Η Επιστήμη της Μυθολογίας»: “Αν θέλουμε να γνωρίσουμε πραγματικά τη μυθολογία, δεν πρέπει να σταματήσουμε στις όποιες θεωρητικές αναλύσεις και κρίσεις. Ούτε να αναλωθούμε σε συζητήσεις για «πηγές». Πρέπει να πιούμε απ’ το φρέσκο νερό της πηγής, για να αναζωογονήσουμε τις κρυμμένες μυθολογικές ρίζες μας”.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

  • Εισαγωγή στους Ελληνικούς Μύθους. Ησιόδεια Θεογονία. Οι Αρχέγονοι θεοί, τα παιδιά της Νύχτας και της Γαίας.
  • Οι Νέοι θεοί, τα αδέλφια και τα θεϊκά τέκνα του Διός.
  • Ορφική Κοσμογονία. Η Γέννηση των Ανθρώπων. Τα Πέντε Γένη, Προμηθέας, Πανδώρα, οι Κατακλυσμοί, Ελλήνων Γενεαλογία, Τάνταλος, Πέλοπας, Σίσυφος, Βελλεροφόντης, Ιξίωνας, Κένταυροι και Αμαζόνες. Η φυγή της Ιούς και η Αρπαγή της Ευρώπης.
  • Το αρχέτυπο του Ήρωα και τα τέρατα μέσα στους μύθους. Μύθοι του Άργους και της Θήβας, Κάδμος και Αρμονία, Περσέας και Γοργώ.
  • Ο Βίος και τα έργα του Ηρακλή.
  • Μύθοι της Αττικής και της Κρήτης. Κέκροπας, Εριχθόνιος, Θησέας, Δαίδαλος και Ίκαρος, Μίνωας και Πασιφάη, Μινώταυρος.
  • Μύθοι της Θεσσαλίας. Ιάσων και Αργοναυτική Εκστρατεία. Ο Γάμος του Πηλέα και της Θέτιδας.
  • Μύθοι της Αιτωλίας. Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Μύθοι της Λακωνίας και της Τρωάδας, Διόσκουροι και Ελένη.
  • Η Εκστρατεία στην Τροία
  • Ο Νόστος του Οδυσσέα.
  • Ουρανογραφία και Αστρόμυθοι.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Ευτυχία Αναπλιώτη

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1973 και μεγάλωσα στα νότια προάστιά της. Σπούδασα Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και εργάστηκα σε αρχαιολογικές ανασκαφές και εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων, κυρίως στην Κρήτη αλλά και στην Ιορδανία δύο χρονιές. Το 2004 ταξίδεψα στη Βόρεια Ταϋλάνδη όπου και μυήθηκα για πρώτη φορά στην τέχνη της θεραπείας, αποκτώντας δίπλωμα παραδοσιακής Ταϋλανδέζικης μάλαξης και Ρεφλεξολογίας από την Thai Massage School of Chiang Mai. Δύο χρόνια αργότερα, η ορεινή Ινδία και η φοίτηση στην Om Ha Hara, εκτός από το Shiatsu και την Μακροβιοτική διατροφή αποτέλεσε και με την ευρύτερη έννοια, το Μεγάλο Μάθημα της ζωής μου. Ιδιαίτερα η επίσκεψη στο Nishtha Rural Health Education & Environment Project, της Dr. Barbara Nath-Wiser, το οποίο παρείχε εναλλακτικές θεραπείες Ομοιοπαθητικής, Κινέζικης ιατρικής και Ayurveda, μου άνοιξε δρόμους διανοητικούς και πρακτικούς που ακολουθώ μέχρι σήμερα. Από το 2012 παρακολούθησα μαθήματα Ομοιοπαθητικής και Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Το 2015 αποφοίτησα με το Δίπλωμα της Ομοιοπαθητικής, ενώ έχω ολοκληρώσει και την εκπαίδευσή μου πάνω στην Αστρολογία και την Κρυσταλλοθεραπεία. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ακαδημίας η πρώτη συγγραφική μου απόπειρα «Ιπποκράτης και Δημόκριτος: Η συνάντηση στα Άβδηρα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διατίθεται σε 4 ενότητες αποτελούμενες από 5 βιντεοσκοπημένα μαθήματα η κάθε μια.

Κόστος συμμετοχής: 400 € (100 ευρώ/ενότητα)

Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Σημείωση: Θα υπάρξουν και δύο τρίωρες ζωντανές/διαδικτυακές συναντήσεις με θέμα: «Ιερή Αρχιτεκτονική», σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.