fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Συχνές ερωτήσεις για τον Βελονισμό

Συχνές ερωτήσεις για τον Βελονισμό

Πως λειτουργεί ο βελονισμός στο ανθρώπινο σώμα?

Αφυπνίζει και ευθυγραμμίζει τις δυνάμεις αυτοΐασης: Ο Βελονισμός έχει πολυποίκιλες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η αφύπνιση και ευθυγράμμιση των δυνάμεων αυτοΐασης. Τι σημαίνει αφύπνιση των δυνάμεων αυτοΐασης? Για παράδειγμα, ο Βελονισμός χρησιμοποιείται στην διακοπή του καπνίσματος αλλά επίσης και στην απεξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά. Ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά καταστέλλουν τις δυνάμεις αυτοΐασης και έτσι το άτομο οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Ο Βελονισμός ανοίγει ένα μονοπάτι διαμέσου του οποίου οι κατεσταλμένες δυνάμεις αυτοΐασης επικοινωνούν με τον πυρήνα της ύπαρξης του ατόμου και έτσι αφυπνίζονται, γιατί ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ίδια η πεμπτουσία, δηλαδή η ίδια η ζωή. Τι σημαίνει ευθυγραμμίζονται οι δυνάμεις αυτοΐασης ενός ατόμου? Εξαιτίας του τρόπου ζωής μας (τηλεόραση, διατροφή, άγχος, απομάκρυνση από την φύση κλπ) οι δυνάμεις αυτοΐασης αποπροσανατολίζονται. Έτσι γεννιώνται τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα (αν και όλα τα νοσήματα είναι επί της ουσίας αυτοάνοσα). Ο Βελονισμός πάλι, μέσω του ίδιου μονοπατιού, φέρνει σε επικοινωνία τις δυνάμεις αυτοΐασης με τον πυρήνα της ύπαρξης του ατόμου και κατ’ ανάγκη τις ευθυγραμμίζει, όπως ακριβώς τις αφυπνίζει κιόλας. Όπως αναφέρει και ένας Κινέζος Δάσκαλος του Βελονισμού, όταν η βελόνα εισχωρήσει στο σημείο, τότε ανοίγεται ένα κανάλι το οποίο οδηγεί στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, κίνηση η οποία διευθετεί κάθε ανωμαλία υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Σε ποιες περιπτώσεις – παθήσεις ενδείκνυται ο βελονισμός? Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει και σε ψυχικές παθήσεις?

Ο Βελονισμός δεν θεραπεύει παθήσεις. Βοηθάει πάσχοντες να αφυπνίσουν τις δυνάμεις αυτοΐασης στο σώμα τους. Με αυτήν την έννοια μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε υποφέρει, είτε σωματικά, είτε ψυχικά.

  Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω και πόσο συχνά?

Άλλοτε αρκεί και μια μόνο θεραπευτική συνεδρία Βελονισμού για να επέλθει το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όσο περισσότερο πρόσφατη και όχι χρόνια είναι η νοσηρή κατάσταση. Άλλοτε το θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν έχουμε μια χρόνια νοσηρή κατάσταση, μπορεί να επέλθει μετά από 10 ή και 20 Βελονισμούς. Σε γενικές γραμμές τρεις συνεδρίες Βελονισμού πρέπει να γίνουν, για να μπορέσει ο θεραπευτής μαζί με τον πάσχοντα να συνεκτιμήσουν αν ωφελείται από την θεραπευτική εφαρμογή του Βελονισμού. Ως προς την συχνότητα του Βελονισμού εξαρτάται από την κατάσταση. Στις οξείες καταστάσεις μπορεί να χρειάζεται και 3 φορές ημερησίως Βελονισμό. Σε χρόνιες καταστάσεις 1-3 φορές την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα.

Βρίσκομαι σε οξεία φάση του προβλήματος μου, μπορώ να κάνω βελονισμό τώρα?

Η εφαρμογή του Βελονισμού στην οξεία φάση έχει θαυμάσια αποτελέσματα. Πολλές φορές απομακρύνει ως δια μαγείας την βλαπτική ενέργεια και έχουμε ταχύτατα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Θα χρειαστεί να αλλάξω τις συνήθειες μου (διατροφή, άσκηση, ύπνος κλπ)?

Οι συνήθειες μας είναι αυτές που γεννάνε την ασθένεια. Αν δεν τις αλλάξουμε δεν μπορούμε να θεραπευτούμε. Η μετάνοια, η αλλαγή δηλαδή του τρόπου σκέψης και ζωής μας, είναι η βασική προϋπόθεση κάθε θεραπείας.

Θα μου συστήσετε κάποια δίαιτα ή βοτανική θεραπεία?

Στα πλαίσια των θεραπευτικών συνεδριών Βελονισμού που προσφέρονται στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ συστήνονται διατροφικές αλλαγές καθώς και βοτανικές θεραπείες.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως?

Οι Βελόνες που χρησιμοποιούνται στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ – και αυτό βέβαια μαθαίνουν και όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι μας – είναι πάντοτε καινούργιες. Για λόγους οικονομίας δίνουμε στον κάθε ασθενή τις βελόνες του μέσα σε ένα μπουκαλάκι και όταν επανέλθει χρησιμοποιούμε από αυτές. Αυτό παρέχει την δυνατότητα στον ασθενή να τις χρησιμοποιήσει μόνος του σε μια δύσκολη στιγμή. Βασική ηθική αρχή που διέπει τους θεραπευτές της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ είναι ότι ποτέ δεν ανακατεύουμε τις βελόνες των ασθενών.

Μπορώ να συνδυάσω τον βελονισμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (π.χ. ομοιοπαθητική, ρεφλεξολογία, shiatsu κλπ)?

Βεβαίως και μάλιστα αυτό πολλές φορές είναι απαραίτητο για να επέλθει ταχύτερο και σταθερότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τι θα συμβεί στην πρώτη συνεδρία?

Στην πρώτη συνεδρία έχουμε συζήτηση ασθενούς – θεραπευτή για το ιστορικό της νοσηρής κατάστασης. Αμέσως μετά εφαρμόζεται Βελονισμός.

Υπάρχει περίπτωση να μην ωφεληθώ από τον Βελονισμό?

Βεβαίως υπάρχουν ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στον Βελονισμό. Αυτό οφείλεται είτε σε αδυναμία του θεραπευτή να ανοίξει τα μονοπάτια στο σώμα του πάσχοντα, είτε στο ότι ο ίδιος ο πάσχοντας μπλοκάρει τα μονοπάτια και δεν αφήνεται στην θεραπεία. Σε αυτήν την περίπτωση ο θεραπευτής οφείλει να συστήσει αλλαγή θεραπευτή ή αλλαγή θεραπευτικής μεθόδου.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο βελονισμός αντενδείκνυται?

Σε γενικές γραμμές οι αντενδείξεις του Βελονισμού είναι ελάχιστες.

Μπορεί να βλαφθώ από τον Βελονισμό?

Η μόνη σοβαρή βλάβη που μπορεί να υποστεί κανείς από τον Βελονισμό είναι μώλωπες. Αυτοί προέρχονται από ρήξεις μικροαγγείων κατά την είσοδο της Βελόνας.

Υπάρχει η πιθανότητα ο Βελονιστής να βάλει την Βελόνα σε ένα «λάθος» σημείο και αυτό να επιφέρει βλάβη στον ασθενή?

Δεν υπάρχουν «λάθος» σημεία. Στην χειρότερη περίπτωση ο Βελονιστής να μην κατορθώσει να διεγείρει το σημείο. Αλλά ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν επέρχεται εξαιτίας τούτου βλάβη στον ασθενή. Απλά έχουμε μια αδιάφορη θεραπευτική συνεδρία.

Παίρνω φάρμακα, μπορώ να κάνω βελονισμό?

Τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του Βελονισμού. Απλά η κορτιζόνη και όλα τα ανοσοκατασταλτικά καταστέλλουν τις δυνάμεις αυτοΐασης και έτσι εξασθενούν την θεραπευτική δράση του Βελονισμού.

Ο βελονισμός είναι επώδυνος?

Ο Βελονισμός βέβαια δεν είναι ανώδυνος. Υπάρχει ελάχιστο αίσθημα πόνου. Παρ’ όλα αυτά ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι αυτοί που επιλέγουν τους λίγους πόνους γλιτώνουν τους πολλούς.

οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τον Αλέξανδρο Τηλικίδη, φυσίατρο – βελονιστή – βοτανοθεραπευτή – υπεύθυνο εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής