fbpx
logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: [email protected]

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής

Η εναλλακτική ιατρική γεννιέται από την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ένα άλλο, πιο ανθρώπινο ιατρικό σύστημα. Οι θεωρητικές βάσεις της εναλλακτικής ιατρικής προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και την Ayurveda. Αναρωτιέται κανείς,  ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής στην διαμόρφωση της διαρκώς αναπτυσσόμενης εναλλακτικής ιατρικής; Η απάντηση στο ερώτημα είναι ξεκάθαρη. Η Αρχαία Ελληνική Ιατρική θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις θεωρητικές βάσεις της εναλλακτικής ιατρικής. Αυτό το καθήκον έχουμε εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, να εκπληρώσουμε. Αφού ασχολούμαστε εμείς οι Έλληνες, στα πλαίσια της εναλλακτικής ιατρικής, με τις κουλτούρες άλλων λαών και πολιτισμών, γιατί να αφήνουμε την γνώση των προγόνων μας στο απυρόβλητο; Γιατί να μην ασχοληθούμε τέλος πάντων με τα επιτεύγματα της ιατρικής σκέψης των προγόνων μας;

Οι σκέψεις αυτές με βασάνιζαν από την αρχή της ίδρυσης της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ. Ο τίτλος δε της σχολής ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ επιλέχτηκε με σκοπό να μας υπενθυμίσει την ανάγκη αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής προς όφελος των ίδιων των Ελλήνων αλλά και όσων ασχολούνται με την εναλλακτική ιατρική ανά τον κόσμο. Ενώ λοιπόν το όραμα και η ανάγκη για ένα μάθημα σχετικό με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική υπήρχε, δεν είχε βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα δομούντο η προφορική διδασκαλία και οι γραπτές σημειώσεις αυτού. Έτσι λοιπόν πέρασαν έξι χρόνια λειτουργίας της σχολής χωρίς αυτό το αναγκαίο μάθημα. Πολύ πρόσφατα όμως έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο (Πραγματεία περί φυσιολογίας και παθολογίας του Νικόλαου Ιερόπαιδα) το οποίο μου έδειξε τον τρόπο συγκρότησης ενός τέτοιου μαθήματος. Γιατί το βιβλίο του Νικόλαου Ιερόπαιδα είναι βασισμένο στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική σκέψη και ταυτόχρονα χρησιμοποιείτο ως εγχειρίδιο διδασκαλίας της ιατρικής σε ιατρικές σχολές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας γύρω στο 1650.

Έτσι, λοιπόν ο Νικόλαος Ιερόπαιδας με το θαυμάσιο βιβλίο του, μοναδικό στο είδος του, ιερό κειμήλιο της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής σκέψης, μου έδειξε τον δρόμο για το πώς μπορεί να συγκροτηθεί το μάθημα Η ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
Ζητάω την επιείκεια όλων, μιας και το έργο που αναλαμβάνω να διεκπεραιώσω είναι μεγάλο και προφανώς θα υπάρχουν ελλείψεις και ενδεχομένως λάθη. Τολμώ όμως να το κάνω αφού θεωρώ ιερό μου καθήκον την προσπάθεια αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής.

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους, κυρίως βέβαια τους θεραπευτές του εναλλακτικού χώρου. Οι πρώτοι μαθητές θα είναι και οι Δάσκαλοι που θα διδάξουν την γνώση αυτή στα πέρατα του κόσμου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
Μέρος Α:
* Εισαγωγή. Ιστορικά στοιχεία. Ιπποκράτης. Ασκληπιός.
* Πυρ – ύδωρ.
* Η τριαδικότητα της ανθρώπινης φύσης (μυελός, αίμα, έντερο)
* Τα 4 στοιχεία.
* Περί χυμών.
* Περί ψυχής.
* Περί έμφυτου πυρός
* Περί αμυντικής ενέργειας και βλαπτικών παραγόντων
* Η έννοια της νόσου και διαχείριση αυτής
Μέρος Β :
Φυσιολογία και παθολογία των εσωτερικών οργάνων.

Το μάθημα παρέχεται και ως Distance Learning

Συνάντηση ενημέρωσης: Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 18:00, Γλυφάδα

 

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Αλέξανδρος Τηλικίδης

Γεννήθηκα το 1966 στην Αθήνα. Το 1991 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Πάτρας.  Έλαβα την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το 2001. Ξεκίνησα τις σπουδές του στο βελονισμό το 1994 στην Αθήνα. Το 1996 σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στο Tianjin  της Κίνας, Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία με τους καθηγητές Liu Gongwang και Zhong Qiangwei.
Από το 1997 ασκώ τον βελονισμό και την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία στην Αθήνα και διδάσκω τη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία. Το 2004 ίδρυσα την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, με στόχο την διάδοση και προώθηση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και τον συγκερασμό της Π.Κ.Ι. με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική. Έχω εκδώσει τα εξής βιβλία στα ελληνικά: Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (1999, εκδόσεις Ακαδημία), Κινεζική Βοτανοθεραπεία – Βότανα και συνταγές (2011, εκδόσεις Ακαδημία) και Ελληνικός Βελονισμός, Μεσημβρινοί και σημεία βελονισμού, με βάση τον Ιπποκράτη (2013, εκδόσεις Ακαδημία), Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, Μέρος Α ( 2014, εκδόσεις Ακαδημία).

Επικοινωνία:  [email protected]

Ευτυχία Αναπλιώτη

Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1973 και μεγάλωσα στα νότια προάστιά της. Σπούδασα Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και εργάστηκα σε αρχαιολογικές ανασκαφές και εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων, κυρίως στην Κρήτη αλλά και στην Ιορδανία δύο χρονιές. Το 2004 ταξίδεψα στη Βόρεια Ταϋλάνδη όπου και μυήθηκα για πρώτη φορά στην τέχνη της θεραπείας, αποκτώντας δίπλωμα παραδοσιακής Ταϋλανδέζικης μάλαξης και Ρεφλεξολογίας από την Thai Massage School of Chiang Mai. Δύο χρόνια αργότερα, η ορεινή Ινδία και η φοίτηση στην Om Ha Hara, εκτός από το Shiatsu και την Μακροβιοτική διατροφή αποτέλεσε και με την ευρύτερη έννοια, το Μεγάλο Μάθημα της ζωής μου. Ιδιαίτερα η επίσκεψη στο Nishtha Rural Health Education & Environment Project, της Dr. Barbara Nath-Wiser, το οποίο παρείχε εναλλακτικές θεραπείες Ομοιοπαθητικής, Κινέζικης ιατρικής και Ayurveda, μου άνοιξε δρόμους διανοητικούς και πρακτικούς που ακολουθώ μέχρι σήμερα. Από το 2012 παρακολούθησα μαθήματα Ομοιοπαθητικής και Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Το 2015 αποφοίτησα με το Δίπλωμα της Ομοιοπαθητικής, ενώ έχω ολοκληρώσει και την εκπαίδευσή μου πάνω στην Αστρολογία και την Κρυσταλλοθεραπεία. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ακαδημίας η πρώτη συγγραφική μου απόπειρα «Ιπποκράτης και Δημόκριτος: Η συνάντηση στα Άβδηρα».

Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἐλευθέριος Σταυρακαρίδης

Ὁ Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἐλευθέριος Σταυρακαρίδης ἐγεννήθη ἐν Θεσσαλονίκη τῷ 1975. Ἐκπλήρωσε τίς στρατιωτικές του ὑποχρεώσεις ὡς Ἔφεδρος Ἀξιωματικός.

Ἐκάρη Μοναχός καὶ χειροτονήθη Διάκονος τῷ 2002, Πρεσβύτερος δέ τῷ 2003. Ἀρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε τῷ 2007. Ὑπηρέτησε ὡς Ἱερατικῶς Προϊστάμενος εἰς Ἐνορίας τῶν Μητροπόλεων Ρεθύμνης, Θηβῶν καί ἀπό τό 2008 εἰς τήν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν. Διηκόνησε ἔξ ἀποσπάσεως, ἐπί τριετίαν εἰς κοινότητας τοῦ ἐλληνισμοῦ τής διασποράς ἔν Παναμά καὶ Νέα Ὑόρκη.

Ἔλαβε τό πτυχίον τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν τῷ 2011. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους εἰδίκευσης εἰς τήν Διοίκηση Ὁργανισμῶν ἀπό τὸ Cardiff Metropolitan University (MBA, 2016) καί εἰς τήν Πολιτισμικῆ Ἀγωγῆ ἀπό τὸ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (MEd, 2018). Εἶναι ὑποψήφιος διδάκτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Σπουδάζει εἰς τῆν Ἀκαδημίαν Ἀρχαίας Ἐλληνικῆς καί Παραδοσιακῆς Κινέζικης Ἱατρικῆς. Εἶναι γνώστης τῆς ἀγγλικῆς καὶ ἰσπανικῆς γλώσσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΜΕΡΟΣ Α:
Έναρξη:
26/9/2023. Λήξη: 21/11/2023
Συνολική διάρκεια σπουδών Α’ μέρους:
36 ώρες
Μαθήματα:
Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, 17:00-21:00
ΜΕΡΟΣ Β:
Έναρξη:
20/2/2024. Λήξη: 21/5/2024
Συνολική διάρκεια σπουδών Β’ μέρους:
48 ώρες
Μαθήματα:
Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, 17:00-21:00

Κόστος συμμετοχής:
εγγραφή 150€, δίδακτρα: 800€
Τόπος διεξαγωγής:
Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.