logo

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΑΛΑΜΩΝ 3, ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 166 75
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟΥ 4, ΥΜΗΤΤΟΣ, 17237

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
 

Μαθήματα διδασκαλίας Βελονισμού του συστήματος Master Tung

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα σύστημα θεωριών και πρακτικών εφαρμογών που έχει γνωρίσει μεγάλες αλλαγές στο διάβα του χρόνου. Μια μεγάλη αλλαγή για παράδειγμα συνέβη στην περίοδο των εμπόλεμων κρατών, κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του αυτοκράτορα QinshiHuang (246-221 π.Χ.). Ο εν λόγω αυτοκράτορας, ο οποίος θεωρείται και ο πρώτος της ενοποιημένης Κίνας, εφάρμοσε σκληρότατα μέτρα προκειμένου να επιβάλλει την εξουσία του. Δεδομένων των δυσκολιών που είχε να αντιμετωπίσει ο εν λόγω αυτοκράτορας, αλλά και της αναγκαιότητας επιβολής μιας και μόνης αρχής (φιλοσοφικά και πολιτικά), οδηγήθηκε στην επιβολή φρικαλέων μέτρων τα οποία επηρέασαν και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Μέχρι τότε η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική δεν ήταν ένα ενιαίο σύστημα. Αποτελούνταν από πολλές διαφορετικές (θεωρητικά και πρακτικά) συνιστώσες, τις οποίες εξέφραζαν θεραπευτές σε όλη την επικράτεια της αχανούς αλλά διαλυμένης τότε Κίνας. Ο Qinshi Huang στα πλαίσια της επιβολής μιας και μόνης αρχής, ευνόησε κάποιες και προσπάθησε να εξαφανίσει άλλες. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας προέκυψε το κλασικό σύγγραμμα Huang Di Nei Jing, SuWen, τα γνωστά κλασσικά κείμενα του Κίτρινου αυτοκράτορα.

Έτσι από την εποχή αυτή και μετά η Π.Κ.Ι. που διδαχθήκαμε, προέρχεται αποκλειστικά από τα κλασσικά κείμενα του Κίτρινου αυτοκράτορα. Παρ’ όλα αυτά όμως, κάποιες από τις διωχθείσες συνιστώσες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, που υπήρχαν και πριν τα κλασσικά κείμενα του Κίτρινου αυτοκράτορα, επιβίωσαν μέσα στα πλαίσια στενής, οικογενειακής, μυστικής παράδοσης. Η παράδοση αυτή, η οποία περιέχει πολλά διαφορετικά στοιχεία, αλλά και συμπληρωματικά αυτών, που φαίνεται πως λείπουν από την επίσημη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική που διδασκόμαστε, έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Εκφραστής αυτής της μυστικής θεραπευτικής παράδοσης, ο άνθρωπος που έλαβε την σκυτάλη από το παρελθόν και την μετέφερε στο Μέλλον, είναι ο θεραπευτής Dong Jing Chang(1916-1975).  Μετά την ήττα του Τσιάνγκ Κάι Σεκ (Chiang Kai-shek,常凯申) το 1949 ο μοναδικός γιατρός που γνώριζε αυτό το σύστημα, ο Ντονγκ Τζινγκ Τσανγκ (Τουνγκ) (Dǒng Jǐng-chāng董景昌) 1916-1975 μετανάστευσε στην Τάι Πέϊ πρωτεύουσα της Ταιβάν όπου και ξεκίνησε να δίνει δωρεάν θεραπείες σε στρατιώτες που πολέμησαν κατά του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας. Εκεί έγραψε το μοναδικό βιβλίο του το οποίο είναι ιδιαιτέρα λιτό. Οι 75 μαθητές του, όσες και οι γενεές πριν από αυτόν που γνώριζαν το σύστημα, έγραψαν πολλά για τη μέθοδο αυτή. Ο ίδιος δεν έδινε μαθήματα, απλά άφηνε τους μαθητές να παρακολουθούν την κλινική του πράξη.

Το σύστημα βελονισμού Ντονγκ περιέχει σημεία που δεν έχουν άμεση σχέση με τα γνωστά κανάλια βελονισμού. Χαρακτηριστικό της τεχνικής αυτής είναι ο βελονισμός στα άκρα και στην κεφαλή και κυρίως η θεραπευτική αφαίμαξη στον κορμό, η επιλογή λίγων απόμακρων σημείων καθώς και η συχνή χρήση θεραπευτικής αφαίμαξης.

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα Ντονγκ δεν έχει συμπεριληφθεί στην επίσημη εκπαίδευση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (για πολιτικούς κυρίως λόγους), παρουσιάζει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα σε θεραπευτικό επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα του αυτή το έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλές, περισσότερο στην Δύση παρά στην ίδια την Κίνα. Έτσι το σύστημα αυτό διδάσκεται πλέον σε πολλά Πανεπιστήμια και Σχολές Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ανά τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια όλων των παραπάνω και με στόχο να ανοίξουμε μια καινούργια πύλη γνώσης, η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ σε συνεργασία με τον Γιάννη Δημητρίου, έχει την τιμή να μεταφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την διδασκαλία του συστήματος Ντονγκ (Dǒng) (MasterTung).

Ύλη Μαθημάτων

·         Θεωρία του συστήματος Ντονγκ (BaGua, ιδιαίτερες συνδέσεις μεταξύ των Zang Fu οργάνων, συνδέσεις των καναλιών μεταξύ τους, μικροσυστήματα)

·         Εντόπιση και επεξήγηση της θεραπευτικής λειτουργίας των σημείων Ντονγκ (έμφαση στα πολύχρηστα και σημαντικά σημεία του συστήματος)

·         Θεραπεία συχνών παθήσεων με σημεία του Ντονγκ (χρήση του συστήματος για άμεσα αποτελέσματα)

·         Θεραπευτική αφαίμαξη στο σύστημα Ντόνγκ

Ο Δημητρίου Γιάννης που το διδάσκει έχει μαθητεύσει αρκετά χρόνια με διαφορετικούς δασκάλους που εξασκούν και διδάσκουν το σύστημα Ντονγκ όπως τον Χου Γκουανγ, τον Τσιού Γιά Τσανκ και τον Γιάνγκ Βέι Τζιέ.

Σημείωση:

– Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 7 άτομα

– Επιθυμητή η προηγούμενη παρακολούθηση της Βασικής Θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

 

Συνάντηση Ενημέρωσης: Τετάρτη  11 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18:00, Θησείο.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Γιάννης Δημητρίου

Ο Ιωάννης Δημητρίου φοίτησε στη Σχολή Φυσιοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας από το 1998 έως το 2001 και στη Σχολή Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ Λαμίας από το 2001 έως το 2002. Από το 2002 έως το 2003 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής της Τιάν Τζιν στην Κίνα, ενώ από το 2003 έως το 2005 σπούδασε την Κινέζικη γλώσσα στο Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ξένων Γλωσσών της Τιάν Τζιν και ταυτόχρονα ασκήθηκε στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική σε διάφορα νοσοκομεία και κλινικές στην Κίνα. Από το 2005 έως το 2011 σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ταυτόχρονα από το 2006 έως το 2008 σπούδασε Ομοιοπαθητική στην Εθνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας. Από το 2009 έως το 2012 φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βελονισμός και Τουί Να» του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής της Τιάν Τζιν και το 2015 έγινε επίσημος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου αυτού μετά από τριετή έρευνα στη Βασική Θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής. Σήμερα εν έτη 2016 συνεχίζει την εκπαίδευση του στο Λονδίνο ως υποψήφιος Δόκτωρ Οστεοπαθητικής σε πρόγραμμα Οστεοπαθητικής Ιατρικής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Hμερομηνίες και μέρα διεξαγωγής θα ανακοινωθούν.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ: 80 ώρες.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
100 € εγγραφή, 1100€  δίδακτρα

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.