logo

Κεντρικό:
Σωκράτους 24, Κηφισιά 145 61
Παράρτημα 1:
Αμφικτύονος 12 & Πουλοπούλου, Θησείο 118 51
Παράρτημα 2:
Καλαμών 3 , Παραλία Γλυφάδας 166 75

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Akadimia | Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής
1002
page,page-id-1002,page-child,parent-pageid-551,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής

default-mathima

Η εναλλακτική ιατρική γεννιέται από την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ένα άλλο, πιο ανθρώπινο ιατρικό σύστημα. Οι θεωρητικές βάσεις της εναλλακτικής ιατρικής προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και την Ayurveda. Αναρωτιέται κανείς,  ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής στην διαμόρφωση της διαρκώς αναπτυσσόμενης εναλλακτικής ιατρικής; Η απάντηση στο ερώτημα είναι ξεκάθαρη. Η Αρχαία Ελληνική Ιατρική θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις θεωρητικές βάσεις της εναλλακτικής ιατρικής. Αυτό το καθήκον έχουμε εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, να εκπληρώσουμε. Αφού ασχολούμαστε εμείς οι Έλληνες, στα πλαίσια της εναλλακτικής ιατρικής, με τις κουλτούρες άλλων λαών και πολιτισμών, γιατί να αφήνουμε την γνώση των προγόνων μας στο απυρόβλητο; Γιατί να μην ασχοληθούμε τέλος πάντων με τα επιτεύγματα της ιατρικής σκέψης των προγόνων μας;

Οι σκέψεις αυτές με βασάνιζαν από την αρχή της ίδρυσης της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ. Ο τίτλος δε της σχολής ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ επιλέχτηκε με σκοπό να μας υπενθυμίσει την ανάγκη αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής προς όφελος των ίδιων των Ελλήνων αλλά και όσων ασχολούνται με την εναλλακτική ιατρική ανά τον κόσμο. Ενώ λοιπόν το όραμα και η ανάγκη για ένα μάθημα σχετικό με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική υπήρχε, δεν είχε βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα δομούντο η προφορική διδασκαλία και οι γραπτές σημειώσεις αυτού. Έτσι λοιπόν πέρασαν έξι χρόνια λειτουργίας της σχολής χωρίς αυτό το αναγκαίο μάθημα. Πολύ πρόσφατα όμως έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο (Πραγματεία περί φυσιολογίας και παθολογίας του Νικόλαου Ιερόπαιδα) το οποίο μου έδειξε τον τρόπο συγκρότησης ενός τέτοιου μαθήματος. Γιατί το βιβλίο του Νικόλαου Ιερόπαιδα είναι βασισμένο στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική σκέψη και ταυτόχρονα χρησιμοποιείτο ως εγχειρίδιο διδασκαλίας της ιατρικής σε ιατρικές σχολές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας γύρω στο 1650.

Έτσι, λοιπόν ο Νικόλαος Ιερόπαιδας με το θαυμάσιο βιβλίο του, μοναδικό στο είδος του, ιερό κειμήλιο της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής σκέψης, μου έδειξε τον δρόμο για το πώς μπορεί να συγκροτηθεί το μάθημα Η ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.
Ζητάω την επιείκεια όλων, μιας και το έργο που αναλαμβάνω να διεκπεραιώσω είναι μεγάλο και προφανώς θα υπάρχουν ελλείψεις και ενδεχομένως λάθη. Τολμώ όμως να το κάνω αφού θεωρώ ιερό μου καθήκον την προσπάθεια αναβίωσης της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής.

Το μάθημα απευθύνεται σε όλους, κυρίως βέβαια τους θεραπευτές του εναλλακτικού χώρου. Οι πρώτοι μαθητές θα είναι και οι Δάσκαλοι που θα διδάξουν την γνώση αυτή στα πέρατα του κόσμου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
Μέρος Α:
* Εισαγωγή. Ιστορικά στοιχεία. Ιπποκράτης. Ασκληπιός.
* Πυρ – ύδωρ.
* Η τριαδικότητα της ανθρώπινης φύσης (μυελός, αίμα, έντερο)
* Τα 4 στοιχεία.
* Περί χυμών.
* Περί ψυχής.
* Περί έμφυτου πυρός
* Περί αμυντικής ενέργειας και βλαπτικών παραγόντων
* Η έννοια της νόσου και διαχείριση αυτής
Μέρος Β :
Φυσιολογία και παθολογία των εσωτερικών οργάνων.

Συνάντηση ενημέρωσης: Τετάρτη  28 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:00, Γλυφάδα

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Αλέξανδρος Τηλικίδης

Γεννήθηκα το 1966 στην Αθήνα. Το 1991 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Πάτρας.  Έλαβα την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το 2001. Ξεκίνησα τις σπουδές του στο βελονισμό το 1994 στην Αθήνα. Το 1996 σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στο Tianjin  της Κίνας, Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία με τους καθηγητές Liu Gongwang και Zhong Qiangwei.
Από το 1997 ασκώ τον βελονισμό και την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία στην Αθήνα και διδάσκω τη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία. Το 2004 ίδρυσα την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, με στόχο την διάδοση και προώθηση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και τον συγκερασμό της Π.Κ.Ι. με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική. Έχω εκδώσει τα εξής βιβλία στα ελληνικά: Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (1999, εκδόσεις Ακαδημία), Κινεζική Βοτανοθεραπεία – Βότανα και συνταγές (2011, εκδόσεις etra) και Ελληνικός Βελονισμός, Μεσημβρινοί και σημεία βελονισμού, με βάση τον Ιπποκράτη (2013, εκδόσεις Ακαδημία), Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, Μέρος Α ( 2014, εκδόσεις Ακαδημία).

Επικοινωνία:  info@akadimia.gr

Κωνσταντίνος Γκοργκόλης

Γεννήθηκα το 1978 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα. Αποφoίτησα από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία τον Ιούνιο του 2005, όπου και παρέμεινα για έναν χρόνο εργαζόμενος ως Γενικός Ιατρός.

Από το 2007 έως το 2010 άσκησα την Ιατρική ως ειδικευόμενος Παθολογίας στα Χανιά καθώς και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ΓΝ Ρεθύμνου στην Κρήτη και εν συνεχεία ολοκλήρωσα την Παθολογική ειδικότητα στην Αθήνα το 2015.

Άρχισα την ενασχόληση με την Παραδοσιάκη Κινέζικη Ιατρική το 2009 και την ασκώ με ενδιαφέρον μέχρι σήμερα.

Γιώργος Κεράνης

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1972. Ακολούθησα σπουδές στην Κοινωνιολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Vermont και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 1999, μία αγγελία με έφερε σε επαφή με την βιολογική καλλιέργεια την οποία άσκησα για μία τριετία στην Κρήτη και την Λέσβο. Έκτοτε ασχολούμαι με την έρευνα των αγροδιατροφικών συστημάτων. Εργάστηκα στον τoμέα της βιολογικής γεωργίας και της κοινωνικής οικονομίας συνεργαζόμενος κυρίως με τους συλλόγους που οργανώνουν τις αγορές βιοκαλλιεργητών στην Αττική και την Ελλάδα και σχετικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Από το 2007 ήρθα σε επαφή με τη θεραπευτική τέχνη μέσα από τη διατροφή (αγιουρβεδική, παραδοσιακή κινέζικη και ελληνική) και τη Υoga την οποία μελέτησα στο Krishnamacharya Yoga Mandiram στο Chennai. Από το το 2012 παρακολουθώ μαθήματα στην Ακαδημία, με εστίαση στη Ρεφλεξολόγια την οποία και ασκώ στην παρούσα μαζί με τη θεραπευτική διατροφή – μαγειρική.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ:
Μέρος Α:
Έναρξη: 4/10/2016 Λήξη: 29/11/2016
Συνολική διάρκεια σπουδών Α μέρους: 36 ώρες
Μαθήματα: Μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, 17:00-21:00
Μέρος Β:
Έναρξη: 21/2/2017 Λήξη: 23/5/2017
Συνολική διάρκεια σπουδών Β  μέρους : 48 ώρες
Μαθήματα: Μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, 17:00-21:00
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Γλυφάδα
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Εγγραφή: 150 €
Δίδακτρα: 800 €

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ