logo

Κεντρικό:
Σωκράτους 24, Κηφισιά 145 61
Παράρτημα 1:
Αμφικτύονος 12 & Πουλοπούλου, Θησείο 118 51
Παράρτημα 2:
Καλαμών 3 , Παραλία Γλυφάδας 166 75

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8010111
Fax: 210 8088382
Ε-mail: info@akadimia.gr

Copyright ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Akadimia | Ελληνικός Βελονισμός
912
page,page-id-912,page-child,parent-pageid-551,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Ελληνικός Βελονισμός

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b11

Α έτος

Περιεχόμενο μαθημάτων:

 • Η ιστορία του Βελονισμού
 • Ο βελονισμός ως θεραπευτική τέχνη παγκόσμιας εμβέλειας
 • Η ιδέα και η ηθική του Ελληνικού Βελονισμού
 • Ο Ελληνικός Βελονισμός ως εργαλείο αναγέννησης της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής
 • Η ευρύτατη χρήση βελόνων στην αρχαία Ελλάδα
 • Το σύστημα του Ελληνικού Βελονισμού
 • Οι Ιπποκρατικοί  Μεσημβρινοί
 • Σχέση Ιπποκρατικών και Κινεζικών Μεσημβρινών
 • Σημεία Βελονισμού πάνω στους Ιπποκρατικούς Μεσημβρινούς
 • Η θέση, ενεργειακή δράση και θεραπευτικές ενδείξεις  των σημείων
 • Η σχέση των Ελληνικών σημείων με τα Κινέζικα
 • Τα extra σημεία του Ελληνικού Βελονισμού
 • Συνδυασμοί των σημείων του Ελληνικού Βελονισμού στην παθολογία των εσωτερικών οργάνων

Β έτος

Περιεχόμενο μαθημάτων:

 • Ανάλυση παθήσεων με βάση τις έννοιες του πυρός και του ύδατος και των 4 στοιχείων
 • Χρήση των Ελληνικών σημείων Βελονισμού για την αντιμετώπιση αυτών
 • Παθήσεις που θα αναλυθούν: Κεφαλαλγίες, πόνος σε σπονδυλική στήλη και άκρα, αναπνευστικές παθήσεις, πεπτικές, καρδιαγγειακές, ουρολογικές, γυναικολογικές, ανδρολογικές, νευρολογικές, οφθαλμολογικές, ψυχολογικές παθήσεις.

Για την απόκτηση Διπλώματος στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική και τον Ελληνικό Βελονισμό είναι προαπαιτούμενα τα μαθήματα: Α και Β έτος Ελληνικού Βελονισμού, Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής  Ιατρικής, Ιατρικά, Διάγνωση, Διατροφή, Ελληνικά βότανα, Ιστορία Ελληνικής Ιατρικής, Βεντουζοθεραπεία-θερμοθεραπεία. Προαιρετικά συστήνεται το μάθημα: ανάγνωση κειμένων του Ιπποκράτη και Γαληνού και σύνδεση με την Π.Κ.Ι. Για το Δίπλωμα χρεώνεται εγγραφή 500€ και δεν πληρώνονται εγγραφές στα επιμέρους μαθήματα.

Συνάντηση ενημέρωσης : Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:00, Γλυφάδα

ΔΙΔΑΣΚΕΙ

Αλέξανδρος Τηλικίδης

Γεννήθηκα το 1966 στην Αθήνα. Το 1991 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Πάτρας.  Έλαβα την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το 2001. Ξεκίνησα τις σπουδές του στο βελονισμό το 1994 στην Αθήνα. Το 1996 σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στο Tianjin  της Κίνας, Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία με τους καθηγητές Liu Gongwang και Zhong Qiangwei.
Από το 1997 ασκώ τον βελονισμό και την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία στην Αθήνα και διδάσκω τη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής, βελονισμό και Κινέζικη Βοτανοθεραπεία. Το 2004 ίδρυσα την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, με στόχο την διάδοση και προώθηση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και τον συγκερασμό της Π.Κ.Ι. με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική. Έχω εκδώσει τα εξής βιβλία στα ελληνικά: Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (1999, εκδόσεις Ακαδημία), Κινεζική Βοτανοθεραπεία – Βότανα και συνταγές (2011, εκδόσεις etra) και Ελληνικός Βελονισμός, Μεσημβρινοί και σημεία βελονισμού, με βάση τον Ιπποκράτη (2013, εκδόσεις Ακαδημία), Η Βασική Θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, Μέρος Α ( 2014, εκδόσεις Ακαδημία).

Επικοινωνία:  info@akadimia.gr

Σεβαστός Γιαννακίδης

Ο Σεβαστός Γιαννακίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1978. Σπούδασε Τεχνικός Γραφίστας Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εικόνας και Εντύπου, στην Θεσσαλονίκη. Το 2006, ταξίδεψε στα Ιμαλάϊα, μπαίνοντας σε κόσμους, ήθη και ιδέες της ευρύτερης περιοχής. Εκεί φοίτησε στην σχολή του Theofilou, Om Ha Hara, πάνω στις Θεραπευτικές τέχνες του Σιάτσου, Τεχνικών αποσυμπίεσης Σπ. Στήλης, Τσι Νέι Τσανγκ, Αναπνευστικών Ασκήσεων και Τσι Κουνγκ, στην φόρμα Lohan Eighteen Hands of Bodhidharma. Συνέχισε τις σπουδές του στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην Αθήνα, για το Δίπλωμα Βελονισμού, αποφοιτώντας το 2010. Tο καλοκαίρι του ίδιου έτους έκανε μετεκπαίδευση στην Κίνα, πάνω στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, σε 4 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία:

1. Beijing Traditional Medicine Training Center of World Federation of Acupuncture and Moxibustion Societies.

2. Beijing Guangji Traditional Chinese Medicine Hospital.

3. China Civil Traditional Chinese Medicine Research and Development Association. Traditional Chinese Medicine Apitherapy R&D Special Committee.

4. Tianjin University of Traditional Chinese Medicine.

Στην συνέχεια  διδάχτηκε από τους Φυσικοθεραπευτές, Γιώργο Κουβάκη και Σταμάτη Μπακογιάννη, την τέχνη του ManualTherapy.

Το 2012 αποφοίτησε από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής με το ΠΤΥΧΙΟ του Θεραπευτή και συμπεριελήφθη στο διδακτικό προσωπικό της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.

Το 2014 αποφοίτησε από το τμήμα ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ του ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης Χαϊδαρίου, στην Αθήνα, με πιστοποιητικά παρακολούθησης:

1. Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ: «Πρόληψη Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων: Πρόκληση Φροντίδας».

2. Α.Ο.Ν.Α. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, Τμήμα Φυσικοθεραπείας:

α. «Ογκολογικός Νευρολογικός ασθενής» και

β. «Η διαδρομή από την αξιολόγηση στη θεραπεία για τη Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση ασθενών με Α.Ε.Ε».

Το 2015 παρακολούθησε σεμινάρια Βελονισμού του συστήματος «MasterTUNG».

Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο συγγραφικό του έργο «Ιπποκράτης και ΔημόκριτοςΗ συνάντηση στα Άβδηρα». Πρόκειται για μια μεταφορά αρχαίας γνώσης και διδασκαλίας, με υλικό προερχόμενο από την Ιπποκρατική συλλογή, δοσμένη με έναν πρωτότυπο μυθιστορηματικό τρόπο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Ταξιάρχης Παναγιωταράς
Βασίλης Τσάκαλος

  Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1978. Σπούδασα τεχνικός Η/Υ και εργάστηκα για ένα σύντομο διάστημα πάνω στο αντικείμενο για να αντιληφθώ τελικά πως δεν ήθελα να βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο. Στην συνέχεια εργάστηκα σε παραγωγές μουσικών φεστιβάλ, φωτογραφήσεις περιοδικών και ως μάγειρας. Έχω το Cambridge of Proficiency in English, επάρκεια διδασκαλίας από το ελληνικό κράτος και έχω εργαστεί και ως μεταφραστής. Έχω κάνει γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ιαπωνικά σε αρχάριο επίπεδο. Με ενδιαφέρει σε βάθος ο κλάδος των κοινωνικών επιστημών της κοινωνικής ανθρωπολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας και συγκριτικής θρησκειολογίας. Στα πλαίσια της αυτογνωσίας μου κάνω ψυχοθεραπεία δια μέσω τέχνης (Art therapy).
Ασκούμαι στις πολεμικές τέχνες από το 1994, στο ιαπωνικό Bujinkan Budo Taijutsu και στο κινέζικο βόρειο Wu στυλ του Taiqiquan της παραδοσιακής γενεαλογίας Yin Cheng Gong Fa του Πεκίνου με τον δάσκαλο Γιώργο Χριστοφόρου. Η μελέτη των πολεμικών τεχνών με οδήγησε στην μελέτη των θεραπευτικών τεχνών, στην αρχή με σεμινάρια Οστεοπαθητικής το 2003 με τον Moshe Kastiel στο Μόναχο και αργότερα με τριετείς σπουδές Shiatsu. Έχω λάβει τον δεύτερο βαθμό “okuden” στο Usui Reiki Ryoho από την δασκάλα μου Μόσχα Σκόδρα.
Το 2009 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ολοκληρώνοντας το τριετές πτυχίο της σχολής δίνοντας έμφαση στην κινέζικη βοτανοθεραπεία υπό τους δασκάλους Αλέξανδρο Τηλικίδη και Κωνσταντίνο Γρίβα. Στο περιοδικό Παιώνια #16 δημοσιεύτηκε άρθρο μου σχετικά με την επιτυχή αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης σκύλων (καλαζάρ) με κινέζικα βότανα. Συμμετείχα στις μεταφράσεις των ονομάτων των κινέζικων συνταγών των βιβλίων “ο Δρόμος της Αυτοκράτειρας” και “ο Χορός του Σαμάνου” των εκδόσεων Ακαδημία. Πλέον είμαι ένας από τους εκπαιδευτές στην Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στα μαθήματα της κινέζικης βοτανοθεραπείας και βελονισμού και μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής.
Έχω συμμετάσχει στα τρία συνέδρια Π.Κ.Ι. που διοργανώθηκαν από τον Ελληνικό Σύλλογο Κινέζικης Ιατρικής καθώς και σε πληθώρα σεμιναρίων με Έλληνες και ξένους εισηγητές με θέματα την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, την Κλασσική Κινέζικη Ιατρική, τα συστήματα βελονισμού Tung και Tan, την κινέζικη βοτανοθεραπεία, το Qigong και τις παραδοσιακές και σύγχρονες πολεμικές τέχνες. Ασκώ την πλήρη γκάμα της Κινέζικης Ιατρικής δηλαδή την διατροφή, την άσκηση, την μάλαξη, τον βελονισμό και την βοτανοθεραπεία και αναλαμβάνω και περιστατικά σκύλων σε συνεργασία πάντα με κτηνίατρο.
Στόχος μου είναι να εμβαθύνω στην μελέτη των κλασσικών κειμένων και εννοιών της Κινέζικης σκέψης, φιλοσοφίας,  ιατρικής, σωματικής άσκησης και πολεμικών τεχνών οι οποίες προάγουν της “Kαλλιέργεια της Ζωής” (Yangsheng Gong) στο πρότυπο των παλαιών γιατρών-ασκούμενων στην πολεμική τέχνη, όπως ο master Duan Zhi Lian, παραδοσιακός κινέζος γιατρός 108 ετών που είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε από κοντά κατά το 3ο Συνέδριο Π.Κ.Ι. το 2012.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μαθήματα Α έτους:
Έναρξη 6/12/2016, λήξη : 14/2/2017
Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, 17:00-21:00.
Πρακτική Α έτους:  15/2, 1/3, 15/3, 19/3, 5/4, ημέρα Τετάρτη και ώρες 17:00-21:00
Συνολική διάρκεια σπουδών Α έτους: 56 ώρες

Μαθήματα Β έτους:
Ημερομηνίες: 15-16/10/2016, 10-11/12/2016, 18-19/2/2017, 1-2/4/2017 και ώρες 10:00-14:00
Πρακτική : Στα θεραπευτήρια των διδασκόντων

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Εγγραφή και για τα δύο έτη: 400€
Δίδακτρα Α έτους: 800€
Δίδακτρα Β έτους: 480€
Τόπος διεξαγωγής: Γλυφάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ